Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hoe maak je bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde?

WOZ-waarde bezwaar

Meestal valt de WOZ-beschikking in de eerste acht weken van het nieuwe jaar op de mat. De WOZ-waarde van je huis bepaalt hoeveel belasting je moet betalen. Hoe hoger de waarde, hoe meer belasting. Je kunt bezwaar maken tegen de WOZ-waarde als jij denkt dat deze te hoog is ingeschat. Om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde van je huis heb je zes weken de tijd. In dit artikel bespreken we hoe je bezwaar kunt maken tegen een te hoge WOZ.

Wat is WOZ-waarde

WOZ staat ook wel voor ‘Waardering Onroerende Zaken’. De WOZ-waarde geeft aan hoeveel geld je huis waard is. Om de waarde te bepalen kijkt je gemeente naar het bedrag dat je woning zou moeten opbrengen op 1 januari van het voorgaande jaar. Daarnaast wordt er gekeken naar de ligging van het huis, de grootte van het huis en de prijs waarvoor vergelijkbare huizen in de buurt zijn verkocht. De WOZ-waarde is overigens niet hetzelfde als de herbouwwaarde; in de WOZ-waarde wordt ook de grondprijs meegerekend, in de herbouwwaarde niet. Voor elke woning in Nederland geldt dat de WOZ-waarde openbaar is. Dit betekent dat iedereen kan checken welk huis welke waarde heeft.

Bezwaar maken via bureau

Je hebt het misschien al in reclames voorbij horen komen op radio en tv: een groot aantal bureaus die ‘gratis’ bezwaar maken tegen jouw WOZ-aanslag bij de gemeente. Zij vragen van jou geen geld, maar krijgen een vergoeding bij elk bezwaar dat goed wordt gekeurd. Deze bureaus hebben een slagingspercentage dat niet veel hoger ligt dan het slagingspercentage van als je het zelf doet: 52 om 49 procent. De kans is wel groot dat een no cure, no pay-bureau succesvoller de WOZ-waarde kan taxeren. Hierdoor kunnen zij de waarde van je huis omlaag krijgen en betaal je nog minder belasting. Wil je zelf kosteloos bezwaar maken? Klik hier!

Zelf bezwaar maken

Als je het niet eens bent met je WOZ-waarde kun je altijd zelf bezwaar maken bij de gemeente. Dit doe je simpelweg door ze op te bellen en je bezwaar te bespreken. De marge van het slagingspercentage van je eigen bezwaar en het bezwaar van het bureau is maar 3 procent, maar bureaus zijn wel experts op dit gebied en kunnen er specifieker werk van maken. Daarnaast is het fijn om het bezwaar uit te besteden aan mensen die er verstand van hebben.