Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Grotere kans op hypotheek voor huurders in vrije sector


Goed nieuws voor huurders in de vrije sector! Nederland telt in deze sector 565.000 van de 3,3 miljoen huishoudens die huren, maar die graag een huis willen kopen. De Volksbank wil hogere hypotheken verstrekken aan huurders in de vrije sector. Hypotheekverstrekker BLG Wonen, onderdeel van de Volksbank, introduceert de ‘huurverklaring’.


In respectievelijk Amsterdam, Amstelveen en Haarlem ben je als huurder het duurste uit. Volgens BLG zijn er 500.000 huishoudens in de vrije sector in Nederland, die meer dan 25 procent van hun besteedbaar inkomen aan woonlasten kwijt zijn. De maandelijkse huur van deze huishoudens is vaak hoger dan de maximale hypotheeklasten die ze zouden krijgen. Omdat hun inkomen niet volstaat, krijgen ze toch geen hypotheek. Terwijl de betreffende personen (door BLG duurhuurders genoemd), wanneer ze een koopwoning hadden gehad voor dezelfde maandlasten, een vermogen hadden kunnen opbouwen van 50.000 euro in tien jaar tijd, stelt het BLG.  Momenteel kan een geldverstrekker al gebruik maken van de zogenaamde explain-optie (kijken naar achtergrond en perspectief, in plaats van alleen naar inkomen), maar dit wordt nog erg weinig gedaan. 

Proef

De BLG introduceert een proef onder maximaal veertig huishoudens, in samenwerking met financieel adviseurs. De proef houdt in dat de deelnemende huishoudens een ‘huurverklaring’ kunnen krijgen, wanneer ze aan kunnen tonen dat ze al zeker twee jaar een hogere huur betalen dan ze aan hypotheeklasten kunnen krijgen en daarbij niet hebben ingeteerd op hun vermogen. De verklaring helpt het voor de huurder inzichtelijk te maken of een hogere hypotheek haalbaar is (bijkomend voordeel (minder risico) is dat je tegenwoordig niet meer dan 100 procent van je woningwaarde mag lenen) en de verklaring dient voor de hypotheekverstrekker als onderbouwing voor het gebruik van de explain-optie. Als blijkt dat de proef goed aanslaat, wil BLG de ‘huurverklaring’ landelijk invoeren.