Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Geen huis zonder spaargeld

In de toekomGeen huis zonder spaargeldst moet het niet meer mogelijk zijn om zonder een aanzienlijk bedrag aan spaargeld een woning te kopen. Dat is volgens De Telegraaf het advies dat de Commissie Structuur Nederlandse Banken geeft aan de minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem. De commissie wordt geleid door Herman Wijffels, die in het verleden onder andere topman bij de Rabobank en voorzitter van de Sociaal-Economische Raad was.

Op termijn zou de zogenaamde ‘loan to value’, de hoogte van de hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning, moeten worden beperkt tot maximaal tachtig procent. Met andere woorden: kopers moeten minstens twintig procent van de koopsom meteen zelf kunnen bekostigen. Bij een huis van 250.000 euro zou dat bijvoorbeeld neerkomen op 50.000 euro.

Pensioenpremies opzijleggen

De commissie doet ook een suggestie over de manier waarop dat spaargeld moet worden verzameld. Jongeren tot 35 jaar zouden de mogelijkheid moeten krijgen om hun pensioenpremies opzij te leggen – op fiscaalvriendelijke wijze, namelijk via ‘bouwsparen’ – en dat bedrag als startkapitaal te gebruiken voor hun nieuwe woning.

Situatie veranderd

Tot voor kort was het in Nederland niet ongebruikelijk om een bedrag te lenen dat hoger lag dan de waarde van de woning. Omdat de huizenprijzen voortdurend stegen, werd die kloof vaak relatief snel overbrugd. Nu de prijzen zijn gekelderd, is het bedrag dat moet worden afgelost in veel gevallen een stuk hoger dan de waarde van de woning. In het Lenteakkoord van 2013 is daarom al besloten om de maximale hoogte van de lening terug te brengen naar honderd procent in 2018, maar dat moet nu dus tachtig procent worden.

Gevolgen

De maatregel zou kunnen leiden tot een lagere hypotheekrente, maar ook tot een verdere afname van de vraag naar koopwoningen. Omdat die ontwikkeling niet wenselijk is, adviseert de commissie om te wachten met de invoering totdat de huizenprijzen weer in de lift zitten.

Lees hier het hele artikel van De Telegraaf.

Gepost: 18-07-2013

Meer interessante pagina's: Maximale hypotheek - Met studieschuld hypotheek afsluiten - Kosten van hypotheekadvies

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: Geen huis zonder spaargeld van Philip Lange/ Shutterstock.com