Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Flinke groei van verbouwingen met Nationale Hypotheek Garantie


In het derde kwartaal van 2019 is het aantal huishoudens dat een woningverbetering financierde met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gestegen met 45 procent, ten opzichte van dezelfde periode in 2018.


Deze forse toename komt voornamelijk door de stijgende huizenprijzen. Om die reden kiezen meer mensen in plaats van te verhuizen hun huidige woning op te knappen. Daarnaast stimuleert NHG (landelijke klimaatpartner van de overheid) woningeigenaren hun woning te verduurzamen. Inmiddels leent ruim 10 procent van de consumenten, die een NHG-hypotheek hebben, extra voor energiebesparende maatregelen met NHG.

Meer NHG-garanties

In het derde kwartaal van 2019 hebben in totaal 32.300 huishoudens een hypotheek met NHG afgesloten. Vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder is dat een stijging van 15 procent. De toename van oversluitingen door de lage hypotheekrente is daarvan een verklaring. Van de 32.300 afgegeven NHG-hypotheken werden er 4500 afgegeven voor klussen die de waarde van het huis kunnen verhogen, zoals duurzame aanpassingen als isolatie of de plaatsing van een hoogrendementsketel.

Minder verlies

In de betreffende periode werden minder verliesdeclaraties ingediend en het gemiddelde uitgekeerde verliesbedrag daalde ook. Het aantal verliesdeclaraties was gedaald met 47 procent naar 92 in het derde kwartaal van 2019. Dat komt neer op een declaratie per dag. Een oorzaak van die afname is onder meer de stijging van de huizenprijzen. Doorgaans brengt de verkoop van een woning voldoende op om de hypotheekschuld te betalen.

Veranderingen hypotheek

Volgend jaar gaat er een en ander veranderen op het gebied van (NHG-)hypotheken. Zo gaat onder meer de NHG-grens omhoog van 290.000 euro naar 310.000 euro (bij energiebesparende maatregelen 328.600 euro) en de NHG-premie, die je eenmalig bij het afsluiten van hypotheek betaalt, gaat omlaag van 0,9 naar 0,7 procent. Ook is de overlijdensrisicoverzekering vanaf volgend jaar niet meer verplicht bij een NHG-hypotheek. Daarnaast gaan de hypotheekrenteaftrek en de eigen woningforfait omlaag en zal het laagste inkomen van tweeverdieners meer mee gaan tellen in 2020 (geldt voor alle hypotheken).