Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Duurzaamheidshypotheken in opmars


Ze zijn steeds meer te vinden op de hypotheekmarkt: duurzaamheidshypotheken met aantrekkelijke voorwaarden. Speciale hypotheken voor energiezuinige huizen. Dergelijke huizen zijn gebouwd volgens nieuwe technologieën, waardoor het vaak nieuwbouwwoningen betreft. Nieuwbouwprijzen liggen gemiddeld wat hoger dan die van bestaande bouw.


Triodos Bank was de eerste met een duurzaamheidshypotheek en van de tien grootste hypotheekverstrekkers verstrekken de Rabobank en ABN Amro een dergelijke hypotheek inmiddels ook. Andere hypotheekaanbieders verstrekken ook geld voor verduurzaming van je koophuis, maar niet onder speciale voorwaarden. Banken die wel  bepaalde voorwaarden stellen, geven korting op je hypotheekrente. Het te lenen bedrag verschilt bij de hypotheekverstrekkers. Wanneer je bij de Rabobank gebruik wilt maken van de mogelijkheid maximaal 150.000 euro te lenen met een groene hypotheek, dien je aan strenge voorwaarden te voldoen, waaronder een huis met een ‘groenverklaring’ hebben. Die verklaring kunnen alleen aannemers of projectontwikkelaars aanvragen. Bij die aanvraag dien je aan te geven wat je van plan bent op het gebied van duurzaamheid en hoe goed je plannen zijn voor het milieu.

Bepaling energiezuinigheid

Bij een dergelijke groene hypotheek dien je (vaak) te voldoen aan een maximale energieprestatiecoëfficiënt (EPC), bijvoorbeeld van 0,26. Deze geeft aan hoe energiezuinig je woning is. In 1990 was de EPC gemiddeld 1,0. Een EPC van 0,26 houdt in dat je woning nog maar 26 procent van de energie nodig heeft, ten opzichte van de woning in 1990. Sinds 2015 mag de EPC voor nieuwe woningen maximaal 0,4 zijn. Dat heeft gevolgen voor de huizenprijzen, aangezien de projectontwikkelaar meer dient te doen om het EPC voor elkaar te krijgen.

Diverse factoren

Een eventuele korting op je hypotheekrente hangt af van diverse factoren. Zo heeft het bedrag dat je wilt lenen invloed, net als de waarde van het huis dat je wilt kopen en of je gebruik wilt maken van de Nationale Hypotheek Garantie. Daarnaast kun je betaalpakketkorting ontvangen, als je ook een rekening en pinpas bij de betreffende bank hebt. Laat je altijd goed informeren.