Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Dit jaar blijft hypotheekrente laag


Goed nieuws voor woningkopers, oversluiters en mensen van wie de rentevaste periode afloopt: De Hypotheker verwacht dat de hypotheekrente zeker tot begin volgend jaar stabiel blijft.


De hypotheekadviesketen noemt als redenen de lage inflatie in de Eurozone en de onzekerheid over de economische groei en de twijfels over de handelsrelatie tussen de VS en China. Dergelijke gebeurtenissen maken de toezichthouders Europese Centrale Bank (ECB) en de Amerikaanse bankenkoepel Federal Reserve voorzichtig.

Kort en lang voordelig

Zowel de kortlopende als de langlopende hypotheekrente blijft voorlopig laag. Wanneer je een nieuwe hypotheek afsluit, betaal je momenteel gemiddeld 2,4 procent aan rente. Tien jaar geleden betaalde je 5,4 procent gemiddeld. Hoe langer de looptijd van een rentevaste periode hoe hoger het rentepercentage. Momenteel liggen de percentages bij 5 jaar rentevaste periode op 1,57 procent (met NHG) tot 2,08 procent (zonder NHG). Bij 30 jaar vast betaal je 2,91 procent (met NHG) tot 3,41 procent (zonder NHG) aan rente.

Belastingvoordeel

Wist je dat het soms mogelijk is je hypotheekrente vooruit te betalen? Vooral nu de maximale renteaftrek wordt afgebouwd (na een lichte daling van 5 procent voor hogere inkomens dit jaar, wordt de aftrekpost vanaf 2020 per jaar verlaagd met 3 procent naar 37 procent), kan dit voordelig zijn. De Belastingdienst biedt de mogelijkheid tot maximaal zes maanden rente vooruit te betalen en als aftrekpost op te voeren. Let er wel op dat je als klant van een geldverstrekker er niet per definitie recht op hebt. Weinig banken willen aan deze optie meewerken. Klachteninstituut Kifid stelde onlangs een consument in het ongelijk, omdat diegene een klacht had over de ontbrekende mogelijkheid rente vooruit te betalen. Omdat de consument van te voren akkoord was gegaan met een maandelijkse (achteraf) betaling, had hij volgens het Kifid geen recht op vooruitbetaling van de hypotheekrente.