Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

De aflossingsvrije hypotheek wordt steeds populairder onder starters

Starters woningmarkt

Door de lage hypotheekrentes en stijgende huizenprijzen worden aflossingsvrije hypotheken steeds populairder onder starters. De Hypotheker berekende dat in de maanden januari, februari en maart er een stijging was te zien van 14 procent ten opzichte van het vorige jaar in het aantal afgesloten aflossingsvrije hypotheken onder jonge kopers. Ten opzichte van de afgelopen twee jaar was er zelfs spraken van een verdubbeling.

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waar je gedurende de looptijd niet aflost. Je betaalt maandelijks alleen rente over de hypotheeksom. Doordat je niets aflost blijft het rentebedrag gedurende de looptijd gelijk. Dit is voornamelijk nu heel aantrekkelijk door de historisch lage hypotheekrentes. Sinds 1 januari 2013 kun je echter maar 50% van je totale woningwaarde aflossingsvrij afsluiten.  

Voornamelijk voor kopers tussen de 25 en 35 jaar kunnen de lage maandlasten voordelig zijn. Hiermee kunnen honderden euro’s worden bespaard. Ook bij 45-55-plussers is een stijging te zien in de populariteit van een aflossingsvrije hypotheek. De 35-45-jarigen laten een lichte daling zien. Voor starters is er wel een kanttekening die komt kijken bij een aflossingsvrije hypotheek. Zo lenen starters relatief meer dan de woning waard is, terwijl ze dus minder snel aflossen. Daarnaast moet er aan het einde van de looptijd van de hypotheek genoeg vermogen beschikbaar zijn om de hypotheek af te kunnen betalen. Als het huis voor minder wordt verkocht dan dat het is gekocht staat er een grote hypotheekschuld open.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwde eerder al voor gevaren van de aflossingsvrije hypotheek. Mocht de hypotheek niet afbetaald kunnen worden dan dreigen mensen gedwongen te moeten verhuizen. Op dit moment zijn er zo’n 3 miljoen aflossingsvrije hypotheken in Nederland.

Vraag voordat je een hypotheek afsluit altijd eerst een gesprek aan met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Zo worden alle soorten hypotheken voor je vergeleken en heb je niet te maken met te hoge hypotheekprijzen. Je kunt hier een afspraak maken voor een gesprek.