Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Check hypotheeklasten bij scheiding


Zit je middenin een scheiding? Check dan of een van jullie de hypotheeklasten kan blijven betalen en maak duidelijke afspraken. Dat is het antwoord van minister Hoekstra van Financiën, naar aanleiding van Kamervragen met betrekking tot de hoofdelijke aansprakelijkheid na scheiding.

Onlangs besteedde het consumentenprogramma Radar zendtijd aan het onderwerp ‘Ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid na scheiding’. In de uitzending waren enkele vrouwen aan het woord, die na een scheiding niet werden ontslagen uit de hoofdelijke aansprakelijkheid, terwijl in het echtscheidingsconvenant was opgetekend dat de ex-man de lasten voor zijn rekening zou nemen.

Voorkom overkreditering

Minister Hoekstra geeft aan dat een kredietverstrekker daarin niet zomaar mee gaat. De betreffende partner moet wel in staat zijn om de nieuwe lasten daadwerkelijk te kunnen dragen. Overkreditering (= met je huidige financiële situatie kun je de (nieuwe) lasten niet dragen) dient altijd te worden voorkomen. Wanneer de achterblijvende partner de hypotheeklasten niet kan dragen, zal een kredietverstrekker niet instemmen met het ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid van de vertrekkende partner. Hoekstra vindt het onverantwoord wanneer er een uiterlijk termijn wordt gekoppeld aan de hoofdelijke aansprakelijkheid van de ex-partner. De betaalbaarheid is belangrijk.

Klant centraal

Hoewel geldgevers niet verplicht zijn brieven naar twee adressen te sturen, in geval van een echtscheiding, mag je volgens Hoekstra wel verwachten dat ze de klant centraal stellen en daardoor, wanneer de klant erom vraagt, een brief ook naar een ander adres te sturen. Dit alles in het kader van informatieverplichting.

Andere partijen inschakelen

Wanneer je zelf in een scheiding zit, kunnen andere betrokken partijen, zoals advocaten en notarissen, ook een rol spelen. Zij kunnen klanten het belang van het op tijd betrekken van een hypotheekadviseur of de kredietverstrekker bij de echtscheidingsplannen benadrukken.