Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Bijzonder: negatieve hypotheekrente!

In een aantal Europese landen is een merkwaardige situatie ontstaan. In Spanje bijvoorbeeld, kun je nu een hypotheek afsluiten waarop je geld toe krijgt. De hypotheekrente is op deze hypotheek negatief, waardoor de huizenbezitter geen rente aan de bank betaalt, maar de bank aan de huizenbezitter.

Dit bijzondere fenomeen is ontstaan doordat de Europese Centrale Bank (ECB) miljarden euro’s in de economie pompt. Hierdoor komt de rente steeds lager te staan. Ook de rente op spaarrekeningen, overigens. Op sommige langlopende lenigen is het rentetarief al naar (bijna) nul procent gedaald; nog een kleine extra daling en de rente wordt negatief.

In Spanje is dit bij sommige hypotheken dus al het geval, maar de kans dat het in Nederland ook zover komt, is niet zo groot. De vereniging Eigen Huis zegt hierover: Nederlanders houden van zekerheid. De meeste huizenkopers zetten de rente 10 tot 20 jaar vast. Dus profiteren ze niet van tussentijdse rentedalingen. Bovendien rekenen de banken hier flinke opslagen op de rente. De rente die klanten betalen ligt daardoor hoger dan in ons omringende landen. Ik zie eerder negatieve rentes in België en Duitsland dan in Nederland.’

Om ook gebruik te kunnen maken van de negatieve rente kunt u theoretisch een Spaanse hypotheek afsluiten, maar dat betekent wel dat u alle eventuele problemen ook in Spanje moet oplossen. Heeft u een geschil met een Spaanse bank, dan moet u dat voor een Spaanse rechter laten komen. Wellicht is dat niet zo’n handige constructie. Gelukkig staan de rentes in Nederland op dit moment ook historisch laag! Vraag een oriënterend hypotheekgesprek aan.

Bron: Peet Vogels- AD.nl- 15 april 2015

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: lage hypotheekrente van Lumpang Moonmuang/Shutterstock.com