Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Afkopen spaarhypotheek niet altijd voordeliger


Heb jij een spaarhypotheek afgesloten en ben je van plan die over te sluiten of af te kopen, omdat je bijvoorbeeld gaat verhuizen? Let er op dat dit fiscaal niet altijd voordelig(er) is.


Dat het niet per definitie onvoordelig is je spaarhypotheek af te kopen, ligt vooral doordat de regels met betrekking tot de hypotheekrenteaftrek behoorlijk aan verandering onderhevig zijn. Een van de laatste nieuwe regels, om in aanmerking te komen voor de hypotheekrenteaftrek, is de verplichte jaarlijkse aflossing op hypotheken die sinds 2013 zijn afgesloten. Voor hypotheken afgesloten voor 2013 gelden nog de oude regels, waaronder de regel dat je de hypotheekrente kunt blijven aftrekken voor de inkomstenbelasting. Ook als je tussendoor niet aflost.

Gunstig

De spaarhypotheek is een combinatie van een aflossingsvrije hypotheek en een spaarpot. Met een dergelijke hypotheek kun je aan het eind van de looptijd je lening aflossen. Deze vorm hypotheek is fiscaal heel gunstig, omdat je veel rente hebt om te gebruiken voor fiscale renteaftrek. De laatste tijd lijkt er een trend gaande dat sommige huiseigenaren kiezen de spaarhypotheek stop te zetten vanwege een verhuizing of oversluiting. Vooral jonge gezinnen kiezen voor lagere maandlasten op korte termijn.

Lagere maandlasten

De lagere maandlasten op korte termijn, is een van de redenen om een spaarhypotheek af te kopen. Met het opgebouwde kapitaal te investeren in een nieuw huis kunnen huiseigenaren een lagere nieuwe hypotheek afsluiten. Ook kan de keuze op het afkopen van een spaarhypotheek te maken hebben met het feit dat het geld ‘gewoon’ nodig is voor de aankoop van een ander huis.

Lasten lopen op

Wanneer je de hypotheeklasten over de hele looptijd van je hypotheek vergelijkt, is het openbreken van de spaarhypotheek niet altijd de meest voordelige keuze. Wanneer iemand overstapt van een spaarhypotheek naar een annuïteitenhypotheek, zijn de nettolasten in het begin weliswaar tientallen euro’s per maand lager, maar de nettolasten kunnen door de jaren heen behoorlijk oplopen. De nettolasten zijn in het begin laag, omdat je veel renteaftrek hebt. Maar de nettolasten lopen wel geleidelijk op, doordat er steeds minder aftrekbare rente is. Bij een spaarhypotheek kun je de rentelasten steeds maximaal benutten voor de hypotheekrenteaftrek. Of een spaarhypotheek openbreken inderdaad niet altijd gunstig is, hangt ook af van de ontwikkeling van de beperking van de hypotheekrenteaftrek in de komende jaren. Vanaf 2023 kun je maximaal 37 procent van de betaalde hypotheekrente van de belasting aftrekken, hoe hoog je inkomen ook is. Of dit zo blijft, is de vraag.