Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Lening voor restschuld

Als je een huis verkoopt, dan hoop je natuurlijk dat je daarmee het nog openstaande hypotheekbedrag kunt afbetalen. Als dat niet lukt, dan houd je een restschuld over. Deze kun je soms meefinancieren in de hypotheek van een nieuwe huis. Als dat kan, is dat vaak ook de beste oplossing, want hypotheekrente is meestal lager dan de rente die je betaalt bij een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

Een lening afsluiten om de restschuld te betalen

Als je na de verkoop van jouw huis geen nieuw huis koopt, dan kun je een eventuele restschuld dus ook niet meefinancieren in de nieuwe hypotheek. Dan zul je een persoonlijke lening of een doorlopend krediet moeten afsluiten. Laat je voorlichten over de mogelijkheden en over wat voor jou het meest voordelig is. Het voordeel van een persoonlijk krediet is dat je precies weet wat je per maand aan rente en aflossing betaalt en hoe lang je moet aflossen. Bij een doorlopend krediet is de rente variabel, dus dan weet je niet precies hoe lang je moet aflossen. Je hebt dan echter wel de mogelijkheid om tussentijds weer geld op te nemen, dus het is flexibeler dan een persoonlijk krediet.

De rente over de restschuld is aftrekbaar

Als je een lening hebt afgesloten om de restschuld terug te betalen, dan is de rente daarvan maximaal tien jaar aftrekbaar van de belasting. Dit geldt overigens alleen voor restschulden die zijn ontstaan voor 1 januari 2018. Deze regeling is in het leven geroepen om doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. Denk erom dat wanneer je een doorlopend krediet hebt afgesloten om de restschuld af te betalen, je beter geen tussentijdse opnames kunt doen. Het mag wel, maar het leidt ook tot een ingewikkelde financiële situatie: de rente van de aflossing van de restschuld is aftrekbaar, maar die van tussentijdse opnames niet. Dat geld wordt immers niet gebruikt om af te lossen, maar om goederen van te kopen of een vakantie van te betalen.

Ga terug naar de lenen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: lening voor restschuld van Graletta/Shutterstock.com