Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Checklist lening afsluiten

1. Maak een begroting

Om te bekijken of u de lening en de rente kunt terugbetalen, kunt u het beste eerst berekenen hoeveel u per maand te besteden heeft. Maak daarom een overzicht met uw maandelijkse inkomsten en uitgaven. Zo krijgt u inzicht hoeveel u per maand nog te besteden heeft en of u de rente en aflossing kunt betalen. Als u te weinig overhoudt, dan weet u dat u geen lening moet afsluiten.  

2. Persoonlijk advies

Laat u persoonlijk adviseren over een lening, een professional weet waar de haken en ogen zitten. 

3. Neem de tijd

Beslis niet in een dag, maar slaap er een nachtje over, zodat u een weloverwogen besluit kunt nemen. U zit immers voor een langere periode aan een lening vast. Mocht u de lening al hebben afgesloten en toch spijt krijgen, dan kunt u altijd binnen veertien dagen het contract ontbinden.

4. Vergunning

Als u een lening wilt afsluiten, controleer dan voor die tijd eerst of de aanbieder wel een vergunning heeft bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) of bij De Nederlandsche Bank (DNB). Zonder deze vergunning is het illegaal om een lening te verstrekken.

5. Verbod bemiddelingskosten 

De kosten voor de adviseur, de zogenaamde adviseurskosten, mogen nooit bij u in rekening worden gebracht. De adviseur wordt namelijk voor de bemiddeling al betaald door de bank. Advieskosten voor verzekeringen mogen wel in rekening worden gebracht bij u. Vraag daarom van te voren naar de kosten hiervoor en geef aan of u wel of geen advies over verzekeringen wilt. Zo voorkomt u dat u verzekeringsadvies krijgt terwijl u dit wellicht niet wilt.

LET OP: Advies voor leningen hoeft niet bij u thuis
Op uw verzoek kan een adviseur bij u langs komen voor advies. De adviseur kan hiervoor kosten rekenen. U kunt ook het advies telefonisch, per post of op het kantoor van de adviseur krijgen. Een adviseur mag alleen bij u langskomen als u dat zelf heeft gevraagd.

Heeft u al een lopende lening? Dan kunnen we voor u kijken of dezelfde lening voor een lagere rente aangeboden kan worden. Vul hier uw gegevens in om de rente te laten verlagen of bel naar 030-7009 728.

Ga terug naar de lenen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: checklist lening afsluiten van Lumpang Moonmuang/ Shutterstock.com