Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Rood staan

Als u rood staat op uw betaalrekening, dan betekent het dat u een negatief banksaldo heeft. Oftewel, u heeft meer uitgegeven dan dat u had. Met uw bank kunt u een limiet afspreken tot hoever u rood mag staan, bijvoorbeeld tot €1000 of tot €2500. U betaalt echter wel een forse rente over het bedrag dat u rood staat, dus het kost u wel extra geld. Het is daarom verstandig om zo min mogelijk rood te staan. U kunt bij de meeste banken overigens regelen dat u een e-mail of een sms’je krijgt als u in het rood komt te staan. Een andere mogelijkheid is dat u met uw bank regelt dat u helemaal niet rood mag staan, dan kunt u ook niet meer in de verleiding komen om nog geld uit te geven als dat eigenlijk niet kan.

Uw roodstand opheffen

Mocht u in één keer uw roodstand willen opheffen, dan kunt u daarvoor uw spaargeld aanspreken. Rood staan kost u namelijk meer geld dan dat sparen oplevert: op een spaarrekening krijgt u hooguit een paar procent rente, terwijl rood staan minimaal acht procent kost. Als u niet genoeg spaargeld heeft, kunt u ook overwegen om bijvoorbeeld een doorlopend krediet af te sluiten. Vaak is dat goedkoper dan rood staan, omdat de rente op een dergelijk krediet vaak lager is dan de rente die u betaalt om rood te staan. Als u vaak rood staat, geeft u misschien wel structureel te veel geld uit. Het kan dan helpen om alle inkomsten en uitgaven op een rij te zetten, zodat u een beter overzicht heeft over wat u te besteden heeft.

Nadelen van rood staan:

  • Als uw limiet bereikt is, kunt u niet meer pinnen en geen rekeningen meer betalen. Ook automatische afschrijvingen kunnen dan meestal niet meer worden afgeschreven.
  • U betaalt een hoge rente, vaak tussen de acht en vijftien procent.
  • Het gevaar bestaat dat u steeds dieper in het rood komt te staan: als u in de volgende salarismaand geen extra geld kunt vrijmaken om de roodstand op te heffen, dan blijft u rood staan. De eerste de beste keer dat u dan weer iets te veel uitgeeft, staat u nog meer in het rood.

Ga terug naar de lenen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: rood staan van Sharpshutter/Shutterstock.com