Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Rood staan

Als je rood staat op jouw betaalrekening, dan betekent het dat je een negatief banksaldo hebt. Oftewel, je hebt meer uitgegeven dan dat je had. Met jouw bank kun je een limiet afspreken tot hoever je rood mag staan, bijvoorbeeld tot €1000 of tot €2500. Je betaalt echter wel een forse rente over het bedrag dat je rood staat, dus het kost je wel extra geld. Het is daarom verstandig om zo min mogelijk rood te staan. Je kunt bij de meeste banken overigens regelen dat je een e-mail of een sms’je krijgt als je in het rood komt te staan. Een andere mogelijkheid is dat je met de bank regelt dat je helemaal niet rood mag staan, dan kun je ook niet meer in de verleiding komen om nog geld uit te geven als dat eigenlijk niet kan.

Je roodstand opheffen

Mocht je in één keer de roodstand willen opheffen, dan kun je daarvoor ook je spaargeld aanspreken. Rood staan kost je namelijk meer geld dan dat sparen oplevert: op een spaarrekening krijgt je hooguit een halve procent rente, terwijl rood staan minimaal acht procent kost. Als je niet genoeg spaargeld hebt, kun je ook overwegen om bijvoorbeeld een doorlopend krediet af te sluiten. Vaak is dat goedkoper dan rood staan, omdat de rente op een dergelijk krediet vaak lager is dan de rente die je betaalt om rood te staan. Als je vaak rood staat, geef je misschien wel structureel te veel geld uit. Het kan dan helpen om alle inkomsten en uitgaven op een rij te zetten, zodat je een beter overzicht hebt over wat je te besteden hebt.

Nadelen van rood staan:

  • Als jouw limiet bereikt is, kun je niet meer pinnen en geen rekeningen meer betalen. Ook automatische afschrijvingen kunnen dan meestal niet meer worden afgeschreven.
  • Je betaalt een hoge rente, vaak tussen de acht en vijftien procent.
  • Het gevaar bestaat dat je steeds dieper in het rood komt te staan: als je in de volgende salarismaand geen extra geld kunt vrijmaken om de roodstand op te heffen, dan blijf je rood staan. De eerste de beste keer dat je dan weer iets te veel uitgeeft, sta je nog meer in het rood.

Ga terug naar de lenen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: rood staan van Sharpshutter/Shutterstock.com