Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Lening voor restschuld

Als u uw huis verkoopt, dan hoopt u natuurlijk dat u daarmee het nog openstaande hypotheekbedrag af kunt betalen. Als dat niet lukt, dan houdt u een restschuld over. Deze kunt u soms meefinancieren in de hypotheek van uw nieuwe huis. Als dat kan, is dat vaak ook de beste oplossing, want hypotheekrente is meestal lager dan de rente die u betaalt bij een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

Een lening afsluiten om de restschuld te betalen

Als u na de verkoop van uw huis geen nieuw huis koopt, dan kunt u een eventuele restschuld dus ook niet meefinancieren in de nieuwe hypotheek. Dan zult u een persoonlijke lening of een doorlopend krediet moeten afsluiten. Laat u voorlichten over de mogelijkheden en over wat voor u het meest voordelig is. Het voordeel van een persoonlijk krediet is dat u precies weet wat u per maand aan rente en aflossing betaalt en hoe lang u moet aflossen. Bij een doorlopend krediet is de rente variabel, dus dan weet u niet precies hoe lang u moet aflossen. U heeft dan echter wel de mogelijkheid om tussentijds weer geld op te nemen, dus het is flexibeler dan een persoonlijk krediet.

De rente over de restschuld is aftrekbaar

Als u een lening heeft afgesloten om de restschuld terug te betalen, dan is de rente daarvan maximaal tien jaar aftrekbaar van de belasting. Dit geldt overigens alleen voor restschulden die zijn ontstaan voor 1 januari 2018. Deze regeling is in het leven geroepen om doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. Denk erom dat wanneer u een doorlopend krediet heeft afgesloten om de restschuld af te betalen, u beter geen tussentijdse opnames kunt doen. Het mag wel, maar het leidt ook tot een ingewikkelde financiële situatie: de rente van de aflossing van de restschuld is aftrekbaar, maar die van tussentijdse opnames niet. Dat geld wordt immers niet gebruikt om af te lossen, maar om goederen van te kopen of een vakantie van te betalen.

Ga terug naar de lenen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: lening voor restschuld van Graletta/Shutterstock.com