Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Huurkoop

Bij huurkoop huurt u eerst het product, totdat u het volledige aankoopbedrag in termijnen heeft afbetaald, en daarna is het product pas van u. Dit is anders dan kopen op afbetaling, want dan bent u gelijk eigenaar van het product. Bij huurkoop bent u dat pas als alle termijnen zijn voldaan. Er zijn vrij veel producten die op basis van huurkoop gekocht kunnen worden: auto’s en huizen, maar ook kleinere goederen, zoals een cv-ketel of een laptop. Stel dat u een auto wilt kopen op basis van huurkoop. U doet dan eerst een aanbetaling en het overige deel van de aankoopsom betaalt u in maandelijkse termijnen. Met rente natuurlijk, en meestal is dit een veel hogere rente dan dat u bij een bank zou betalen. Als u op een gegeven moment de maandelijkse termijnen niet meer kunt betalen en u heeft nog geen 75 procent afgelost, dan kan de autodealer de auto weer terugvorderen. Hij is tenslotte nog steeds de rechtmatige eigenaar. Als de opbrengst van de auto dan niet genoeg is om uw restschuld af te betalen, dan moet u zelf alsnog de openstaande schuld aflossen.

Huurkoopakte

Als u iets koopt op basis van huurkoop, dan wordt de looptijd, de rente en de aflossing in een huurkoopakte vastgelegd. Hier moet u voor tekenen. Ook het eigendomsvoorbehoud wordt vastgelegd in deze akte. Het eigendomsvoorbehoud houdt in dat er afspraken worden gemaakt over de eisen waaraan u moet voldoen om eigenaar van het product te worden.

Huurkoop van een woning

U kunt soms ook een woning kopen op basis van huurkoop. Meestal gaat dit dan om een huurwoning waar u al in woont, of om een woning die u zich (nog) niet kunt veroorloven. Soms is de eigenaar van de woning dan bereid om u een huurkoop-constructie aan te bieden, totdat het openstaande bedrag laag genoeg voor u is om een hypotheek voor te krijgen. Het voordeel van deze regeling is dat u met huurkoop kunt profiteren van de hypotheekrenteaftrekregeling, waardoor u waarschijnlijk lager in uw maandlasten komt dan wanneer u huurt. Het nadeel is echter dat u geen eigenaar bent en dat het huis teruggevorderd kan worden als u de lasten niet meer kunt betalen (alleen als u nog geen 75 procent heeft afgelost). Bovendien bent u wel alvast aansprakelijk voor schade en onderhoud aan de woning.

De voor- en nadelen van huurkoop

Voor u kan huurkoop een prima oplossing zijn om een product te kopen dat u niet in één keer kunt financieren. Bij huurkoop van een huis is het grote voordeel dat u gebruik kunt maken van de hypotheekrenteaftrek, want bij huren niet kan. Het nadeel van huurkoop is echter dat er vaak een flinke rente tegenover staat, soms zelfs een hogere rente dan dat de bank vraagt voor een persoonlijke lening. Bovendien bent u pas eigenaar als het product volledig is afbetaald en zolang u nog geen 75 procent heeft terugbetaald kan het product teruggevorderd worden als u niet meer aan uw betalingsverplichting kunt voldoen. Het bedrag dat u al heeft betaald, bent u dan meestal kwijt.

Ga terug naar de lenen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: huurkoop van Evp82/Shutterstock.com