Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Huurkoop

Bij huurkoop huur je eerst het product, totdat je het volledige aankoopbedrag in termijnen hebt afbetaald, en daarna is het product pas van jou. Dit is anders dan kopen op afbetaling, want dan ben je gelijk eigenaar van het product. Bij huurkoop ben je dat pas als alle termijnen zijn voldaan. Er zijn vrij veel producten die op basis van huurkoop gekocht kunnen worden: auto’s en huizen, maar ook kleinere goederen, zoals een cv-ketel of een laptop. Stel dat je een auto wilt kopen op basis van huurkoop. Je doet dan eerst een aanbetaling en het overige deel van de aankoopsom betaal je in maandelijkse termijnen. Met rente natuurlijk, en meestal is dit een veel hogere rente dan dat je bij een bank zou betalen. Als je op een gegeven moment de maandelijkse termijnen niet meer kunt betalen en je hebt nog geen 75 procent afgelost, dan kan de autodealer de auto weer terugvorderen. Hij is tenslotte nog steeds de rechtmatige eigenaar. Als de opbrengst van de auto dan niet genoeg is om jouw restschuld af te betalen, dan moet je zelf alsnog de openstaande schuld aflossen.

Huurkoopakte

Als je iets koopt op basis van huurkoop, dan wordt de looptijd, de rente en de aflossing in een huurkoopakte vastgelegd. Hier moet je voor tekenen. Ook het eigendomsvoorbehoud wordt vastgelegd in deze akte. Het eigendomsvoorbehoud houdt in dat er afspraken worden gemaakt over de eisen waaraan je moet voldoen om eigenaar van het product te worden.

Huurkoop van een woning

Je kunt soms ook een woning kopen op basis van huurkoop. Meestal gaat dit dan om een huurwoning waar je al in woont, of om een woning die je je (nog) niet kunt veroorloven. Soms is de eigenaar van de woning dan bereid om je een huurkoop-constructie aan te bieden, totdat het openstaande bedrag laag genoeg voor je is om een hypotheek voor elkaar te krijgen. Het voordeel van deze regeling is dat je met huurkoop kunt profiteren van de hypotheekrenteaftrekregeling, waardoor je waarschijnlijk lager in jouw maandlasten komt dan wanneer je huurt. Het nadeel is echter dat je geen eigenaar bent en dat het huis teruggevorderd kan worden als je de lasten niet meer kunt betalen (alleen als je nog geen 75 procent hebt afgelost). Bovendien ben je wel alvast aansprakelijk voor schade en onderhoud aan de woning.

De voor- en nadelen van huurkoop

Voor jou kan huurkoop een prima oplossing zijn om een product te kopen dat je niet in één keer kunt financieren. Bij huurkoop van een huis is het grote voordeel dat je gebruik kunt maken van de hypotheekrenteaftrek, want bij huren niet kan. Het nadeel van huurkoop is echter dat er vaak een flinke rente tegenover staat, soms zelfs een hogere rente dan dat de bank vraagt voor een persoonlijke lening. Bovendien ben je pas eigenaar als het product volledig is afbetaald en zolang je nog geen 75 procent hebt terugbetaald kan het product teruggevorderd worden als je niet meer aan je betalingsverplichting kunt voldoen. Het bedrag dat je al betaald hebt, ben je dan meestal kwijt.

Ga terug naar de lenen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: huurkoop van Evp82/Shutterstock.com