Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

De fiscale gevolgen van een lening

Soms heeft het afsluiten van een lening gevolgen voor jouw belastingaanslag. Zo kan het gebeuren dat je minder belasting in box drie hoeft te betalen; een lening is een schuld en schulden verminderen de waarde van jouw eigen vermogen. Als je veel eigen vermogen hebt (spaargeld, beleggingen, aandelen) dan moet je daar belasting over betalen als je boven een bepaalde grens komt. Wanneer je meer eigen vermogen hebt dan €21.000 (of samen met uw partner €42.000), dan moet je belasting betalen over het deel van jouw vermogen dat boven de grens uitkomt: de zogenaamde vermogensbelasting. Een eventuele schuld mag je echter van jouw vermogen aftrekken, waardoor een lening ervoor kan zorgen dat je onder de belastinggrens uitkomt of dat je minder boven de grens overhoudt.

Rekenvoorbeeld: Je hebt aandelen ter waarde van €30.000 en een schuld (persoonlijke lening of doorlopend krediet) van 8.000, die je niet hebt besteed aan de verkoop, verbetering of het onderhoud van jouw woning, maar bijvoorbeeld aan een auto of een vakantie. Deze schuld komt boven de zogenaamde schuldendrempel uit. Die ligt voor alleenstaanden op €3.000 en voor fiscale partners op €6.000. Pas als de (gezamenlijke) schuld boven deze drempel uitkomt, mag je ze aftrekken van de belasting. In box drie zou je over €9.000 belasting moeten betalen: jouw vermogen van €30.000 - €21.000 vrijstelling. Maar je heb dan nog een schuld van €8.000. Eerst moet je hier dan weer een schuldendrempel van €3.000 van aftrekken. Dan houd je nog €5.000 over. Dit bedrag mag je van jouw vermogen aftrekken: €30.000 - €5.000 is €25.000. Als je hiervan de vrijstelling van €21.000 aftrekt, dan hoef je dus nog maar over €4.000 belasting te betalen, in plaats van over de €9.000 wanneer je geen schuld zou hebben gehad.

Rente aftrekken in box één

Soms mag je de rente van een persoonlijke lening aftrekken via de regeling van de hypotheekrenteaftrek. Dat kan niet altijd, alleen als je de lening hebt afgesloten voor de aankoop, het onderhoud of de verbetering van jouw woning. Daarnaast moet de lening in maximaal dertig jaar annuïtair worden afgelost (dus met een maandelijks vast aflossingsbedrag). Als je dus een persoonlijke lening hebt afgesloten die aan de voorwaarden voldoet, dan valt de lening niet in box drie, maar in box één. Dit is de box voor belastbaar inkomen uit werk en woning. Je kunt de rente van die lening dan aftrekken van jouw belastbaar inkomen. Voordat je een persoonlijke lening afsluit, is het verstandig om uit te zoeken of dat voor jou het meest voordelig is. Misschien is het verstandiger om de hypotheek te verhogen, omdat die rente vaak lager is. Aan de andere kant: bij het verhogen van een hypotheek komen veel extra kosten kijken, dus je zult moeten doorrekenen om te zien wat jou uiteindelijk het minste kost.

Ga terug naar de lenen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: fiscale gevolgen van een lening van Rido/Shutterstock.com