Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Creditcard

Je kunt een creditcard aanvragen bij jouw bank, bij een creditcardorganisatie, zoals MasterCard, Visa of American Express, of (als je daar lid van bent) via de ANWB.

Met een creditcard kun je vrijwel overal betalen: in winkels, hotels en restaurants, maar ook bij benzinepompen en parkeergarages. De meeste aankopen die je via internet koopt, kun je ook betalen met jouw creditcard. Het is echter verstandig om dit niet altijd te doen, want een creditcard is eigenlijk een soort krediet: je kunt aankopen doen totdat de limiet op jouw kaart bereikt is en meestal wordt het bedrag dat je met een creditcard hebt besteed, één keer per maand van jouw betaalrekening afgeschreven. Stel dat je door de maand heen voor 300 euro aankopen doet met je creditcard, dan wordt dit bedrag op een vast moment, bijvoorbeeld de eerste van de maand, in één keer van jouw rekening afgeschreven. Er zijn ook creditcardmaatschappijen waarbij je maandelijks een bedrag kunt aflossen. Dan ben je bijvoorbeeld zes maanden bezig om de 300 euro af te lossen. Je betaalt dan echter wel iedere maand een hoge rente, van vaak meer dan tien procent!

Om de voor- en nadelen van een creditcard inzichtelijk te maken, hebben we voor jou een overzicht gemaakt:

Voordelen:

  • Verzekerde aankopen: de meeste aankopen die je doet, al of niet online, zijn automatisch verzekerd tegen verlies, diefstal en beschadiging. 
  • Wereldwijde dekking: vrijwel overal ter wereld kun je betalen met een creditcard, terwijl dat met pin niet altijd mogelijk is.
  • Leveringsgarantie: als je iets hebt besteld, wat uiteindelijk niet geleverd wordt, dan kun je de betaling laten terugdraaien.
  • Achteraf betalen: je kunt jouw aankopen doen op een moment dat het jou het beste uitkomt en later betalen. Bij sommige creditcards wordt het aankoopbedrag op een vast moment in de maand in één keer van jouw rekening afgeschreven, bij andere creditcards heb je de mogelijkheid om het bedrag in maandelijkse termijnen terug te betalen.
  • Uitgebreide service: over het algemeen is er altijd een klantenservice die je kunt bellen als er iets mis is gegaan. In dringende gevallen, bijvoorbeeld wanneer je kaart is gestolen, kun je vaak 24 uur per dag de klantenservice bereiken.

Nadelen:

  • Fraudegevoeliger: met een creditcard kan makkelijker gefraudeerd worden dan met een bankpas, maar meestal nemen de creditcardaanbieders in geval van fraude de kosten voor hun rekening. Op creditcardvergelijking.nl kun je aanbieders van veilige creditcards vergelijken.
  • Lenen is relatief duur: als je een creditcard hebt waarbij je het geleende bedrag in maandelijkse termijnen mag terugbetalen, dan kan je dit veel extra geld kosten. Zeker als het bedrag zo hoog is dat je er een paar jaar over doet om het terug te betalen. Je kunt dan beter een lening bij de bank afsluiten, want daarop zit meestal een lagere rente dan op je creditcard.
  • Jaarlijkse kaartbijdrage: je betaalt ieder jaar een bedrag voor het gebruik van de creditcard. Dit bedrag is afhankelijk van het type kaart dat je kiest en het varieert van 12 euro tot 75 euro per jaar.
  • Contant geld opnemen is duur: je moet betalen om contant geld op te nemen met een creditcard. Dit kun je daarom het beste alleen in noodsituaties doen. 

Ga terug naar de lenen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: creditcard van Rangizz/Shutterstock.com