Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Het afsluiten van een hypotheek

Het afsluiten van een hypotheekEen hypotheek afsluiten is niet op een middag geregeld. Al met al neemt het hele proces zo’n twee maanden in beslag. Hieronder vindt u de stappen die u doorloopt.

1. Oriëntatie en hypotheekadvies

U oriënteert zich op een nieuwe woning, of misschien bent u zelfs al aan het onderhandelen. Het is in dit stadium verstandig om een adviseur te raadplegen voor hypotheekadvies. U moet tenslotte wel weten hoeveel hypotheek u kunt krijgen. De adviseur kan voor u berekenen wat de (maximale) hypotheek is die u kunt krijgen. Een oriënterend hypotheekgesprek is overigens gratis, een gericht hypotheekadvies niet. Vraag een oriënterend hypotheekgesprek aan.

 

De hypotheekadviseur adviseert u over hoeveel u maximaal kunt lenen en welke hypotheekvorm het beste bij uw situatie past. Hierbij wordt gekeken naar uw persoonlijke situatie: hoeveel uw inkomen is, hoeveel uw eigen vermogen bedraagt en de wat de waarde van uw huidige woning is. Daarnaast bekijkt de adviseur of u in aanmerking komt voor NHG (Nationale Hypotheek Garantie).

Na het adviesgesprek vraagt de adviseur hypotheekoffertes voor u op. Samen bekijkt u welke hypotheek het beste bij u past. Vervolgens doet de adviseur de hypotheekaanvraag bij de gekozen hypotheekverstrekker. Hiervoor moet de adviseur onder andere uw meest recente loonstrook, een kopie van uw legitimatiebewijs en het taxatierapport naar de hypotheekverstrekker versturen. Bekijk hier een lijst met alle benodigdheden. Deze beoordeelt dan uw aanvraag, controleert  de opgestuurde documenten en checkt of en hoe u geregistreerd staat bij het Bureau Krediet Registratie.

2. Het voorlopige koopcontract

Als u en de verkoper het eens zijn geworden over de koopprijs van de woning, dan tekent u een voorlopig koopcontact. Dit mag u binnen drie dagen zonder kosten en zonder opgaaf van redenen annuleren. Na deze drie dagen kunt u de koop alleen nog annuleren op basis van de ontbindende voorwaarden die in het koopcontract zijn opgenomen, binnen de contractueel afgesproken periode. Het is dan ook van belang dat de hypotheek volledig akkoord is bevonden binnen deze periode.

3. Het passeren van de hypotheek en het tekenen van de koopakte

Als de hypotheekverstrekker akkoord is met de aanvraag, dan maakt u een afspraak met de notaris. Deze kunt u zelf kiezen. Het is de moeite waard om prijzen te vergelijken, want de kosten verschillen namelijk per notaris.

Bij de notaris tekent u de leveringsakte en de hypotheekakte. De notaris zorgt dat de documenten geregistreerd worden in het Kadaster. Dit proces wordt het passeren van de hypotheek genoemd. Wilt u precies weten wat de notaris voor u doet? Hier kunt u daar vanalles over vinden.

Gefeliciteerd, u bent nu trotse bezitter van een nieuwe woning!

Meer interessante pagina's: Kosten hypotheekadvies - Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage
 

Afbeelding:Het afsluiten van een hypotheek van LDprod/ Shutterstock.com