Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Bijleenregeling

De bijleenregeling (2004 van kracht gegaan) bepaalt dat u de overwaarde die u na verkoop van uw huis overhoudt, moet gebruiken voor de aanschaf van uw nieuwe woning. Alleen dan heeft u recht op hypotheekrenteaftrek voor dat deel van de hypotheek. Op deze manier wordt u gestimuleerd om de overwaarde te investeren in uw nieuwe huis en niet in een nieuwe auto of een nieuwe bank. Dit voorkomt dat u een onnodig hoge hypotheek afsluit; u gebruikt nu (een deel van) uw vermogen voor uw huis, zodat de bank dat niet meer voor u hoeft te financieren.

U heeft overigens overwaarde op uw huis als de woning meer waard is dan de hypotheek die erop rust.

Bijleenregeling bij huurwoning

Koopt u een goedkopere woning dan uw huidige woning? Dan moet u sinds 2010 de overwaarde van de verkochte woning geheel gebruiken voor de aanschaf van de nieuwe woning. Als u van een koopwoning naar een huurwoning gaat, dan geldt de bijleenregeling drie jaar; koopt u binnen deze drie jaar een woning dan moet u de overwaarde van de verkochte woning gebruiken voor de koop van uw nieuwe woning. Gaat u echter pas na drie jaar weer een woning kopen, dan geldt de bijleenregeling niet meer.

Meer interessante pagina's: Hypotheek met restschuld - Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? - De kosten van hypotheekadvies

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage
 

Afbeelding: bijleenregeling van Denphumi/ Shutterstock.com