Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Variabele energietarieven gaan omhoog

Op 1 juli wijzigen de meeste energieleveranciers weer de tarieven voor hun variabele contracten. Naar verwachting blijven de stroomprijzen vrijwel gelijk maar zullen de gasprijzen flink gaan stijgen.

Ondanks de prijsveranderingen, is de energiemarkt volop in beweging. Er zijn in de afgelopen drie jaar veel nieuwe leveranciers bij gekomen. Overal wordt gestunt met cadeaus en premies wanneer je overstapt naar een andere energieleverancier en het lijkt klanten niet uit te maken dat zij daar eigenlijk zelf voor betalen. Wie niet wil overstappen, kan tegenwoordig ook steeds vaker kiezen voor verlengingsaanbiedingen van de huidige leverancier. De strijd om meer klanten en voordeligere tarieven is nog lang niet gestreden.

Eerste prijzen bekend

Energieleverancier Delta maakte als eerste bekend dat de prijzen voor gas bijna 6% omhoog gaan. Het stroomtarief zou gaan stijgen met 2%. Essent verwacht een stijging tot ongeveer 5%. Ook de vaste leveringskosten die je per maand aan de energieleverancier moet betalen lijken te gaan stijgen vanaf 1 juli. De energierekening van een gemiddeld huishouden wordt daardoor flink wat duurder.

Andere grote spelers in de markt hebben nog geen nieuwe tarieven bekendgemaakt. Zij vinden het te vroeg vinden om er een uitspraak over te doen. We vermoeden dat zij de prijzen met soortgelijke percentages zullen aanpassen. Van enkele kleinere energieleveranciers komen gemengde geluiden. De een verwacht een stijging, de ander een daling. 

Fluctuaties energieprijzen

In januari 2017 bleven de variabele stroom- en gastarieven bij veel leveranciers ongeveer gelijk. Dat was overigens voor het eerst na drie jaar waarin de tarieven in een constante, dalende lijn zaten. Slechts een enkeling verhoogden hun tarieven en deze stijging lijkt nog even door te zetten.

De gasprijzen daalden in de eerste maanden van dit jaar, maar schommelden de laatste weken flink. Dat de gasprijzen de afgelopen weken fluctuaties vertoonden, heeft vooral te maken met olieprijzen, lagere temperaturen en het overheidsbeleid.

Goedkoper uit met vast contract

Een gemiddeld 4-persoons huishouden heeft een jaarverbruik van zo’n 3500 kWh stroom en 1500 m³ gas. Op jaarbasis zal de stijging van de energieprijzen voor een variabel contract dus ruim 70 euro bedragen.

Veel Nederlandse huishoudens hebben een variabel energiecontract, waarbij de tarieven elk half jaar worden bijgesteld. Bij onze energievergelijking begin mei rekende we al voor je uit dat de verschillen tussen de tarieven van variabele energiecontracten erg groot zijn. Het kan tot wel zo’n 285 euro schelen. Als je op dit moment een contract hebt voor onbepaalde tijd dan doe je er goed aan om de verschillende mogelijkheden te vergelijken en de prijsstijging voor te zijn. Een vast contract is in vele opzichten dus een beter en goedkopere optie.

Overstappen

Wanneer je een variabel contract hebt is het niet nodig om te wachten op de nieuwe energietarieven om al te kunnen starten met besparen op de energierekening. Je bent met zo’n contract namelijk vrij om over te stappen wanneer je maar wil. Bij variabele contracten zit je zelfs niet vast aan een opzegvergoeding. Wil je weten welke naar welke leveranciers je allemaal kunt overstappen? Via Consumind vergelijken we kosteloos meer dan 30 energieaanbieders. Vul je energieverbruik in en zie direct welke prijzen actueel zijn. Tevens ontvang je binnen 2 minuten de actuele energietarieven per e-mail. Prettig geregeld!