Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hoe werkt het terugleveren van stroom door middel van zonnepanelen?


Heb je zonnepanelen of overweeg je om zonnepanelen aan te schaffen? Hieronder kun je lezen hoe het terugleveren voor kleinverbruikers in zijn werk gaat en waaraan je moet denken als je de zonnepanelen hebt aangeschaft.

Salderen

Wanneer je zelf energie opwekt dan kun je dit direct zelf weer gebruiken in- en rondom huis. De elektriciteit die je niet meteen gebruikt, lever je via jouw aansluiting aan het openbare net. Dit wordt teruglevering genoemd. Als je op een gegeven moment meer elektriciteit gebruikt dan dat je kunt opwekken, dan gebruik je elektriciteit uit het openbare net. De door jou teruggeleverde en verbruikte hoeveelheid elektriciteit wordt dan op jaarbasis tegen elkaar weggestreept. Dit wordt salderen genoemd. Je betaalt dan dus alleen het netto jaarverbruik. Door te salderen kun je dus besparen op het variabele deel van je energienota. Daarnaast bestaat de energierekening uit vaste kosten, namelijk vaste leveringskosten en netbeheerkosten. Hierop kun je niet besparen door zelf energie op te wekken.

Blijkt het dat je meer elektriciteit terug hebt geleverd dan dat je hebt verbruikt (overschot aan teruglevering) dan ontvang je voor de extra teruggeleverde elektriciteit een terugleververgoeding van de energieleverancier.

De Autoriteit Consumenten en Markt (ACM) houdt in de gaten of de energieleveranciers je een redelijke terugleveringvergoeding geven.

Hoe lever je elektriciteit terug?

Jouw nieuwe zonnepanelen moeten aangesloten worden op het net. Dit doe je door een teruglevermeter te vragen bij je netbeheerder. Als de teruglevermeter bij de netbeheerder staat geregistreerd, kan de teruglevering worden gefactureerd. Dit moet je melden bij de leverancier. Bekijk hoe je de installatie registreert.

Hoe het terugleveren werkt, hangt af van het type meter dat je hebt:

  • Analoge meter
    Je hebt een analoge meter met een draaischijf. De draaischijf loopt terug als je zelf levert, de levering wordt dus meteen verrekend met jouw verbruik. De leverancier maakt de jaarnota of de eindnota op aan de hand van de meterstanden. 
     
  • Digitale meter
    De digitale meter registreert hoeveel stroom je verbruikt en houdt bij hoeveel stroom je teruglevert. Deze teruggeleverde hoeveelheid kWh wordt in mindering gebracht op je verbruik.
     
  • Slimme meter
    De slimme meter houdt zelf bij hoeveel stroom je verbruikt en teruglevert. De teruggeleverde hoeveelheid kWh wordt in mindering gebracht op je verbruik.