Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hogere energierekening in het najaar

Langzaam maar zeker komt de winter ons tegemoet. Dat betekent over het algemeen een hoger energieverbruik en dus ook hogere energiekosten. Maar zijn we nu echt zoveel duurder uit? En hoe kun je –juist in de herfst en winter- besparen op je energiekosten?

Energieverbruik in koude maanden

In de winter verbruiken we nu eenmaal meer energie. We verwarmen onze huizen, zetten vaker het licht aan en koken meer warme maaltijden. Het klinkt dan ook logisch dat je in koude, donkere maanden een hogere energierekening hebt. Maar is die rekening wel echt zoveel hoger? In de praktijk valt dit best mee. Ter vergelijking: in november 2018 betaalde een gezin met een gemiddeld energieverbruik (3500 kWh) en een tweevoudige meter maar 100 euro meer dan in de maand juli datzelfde jaar. 

Bepaling van jaarlijkse energieprijs

Hoe dit kan? De jaarprijs voor energie houdt rekening met schommelingen in energieverbruik over alle seizoenen heen. Het is bekend dat mensen in de herfst-/wintermaanden meer energie verbruiken, dus wordt dit vooraf al ingecalculeerd.

Uiteraard zijn er wel externe factoren die invloed hebben op de energieprijs. Zo verandert de inkoopprijs van energie voor leveranciers dagelijks, bepalen economische en politieke ontwikkelingen langetermijntendensen en hebben stijgende of dalende heffingen invloed op wat we jaarlijks betalen.

Tips om energie te besparen

Tenslotte heb je zelf invloed op jouw energiekosten. Wanneer jij plotseling minder energie verbruikt, zullen je kosten afnemen. Dat lijkt misschien wat ingewikkeld; hoe bespaar je nu juist in de koude maanden energie? Geen nood, we hebben een aantal tips voor je.

  1. Verwarm ruimtes niet onnodig. Laat een radiator niet branden als je voorlopig niet in een bepaalde ruimte hoeft te zijn. In huizen met een centrale verwarming staan vaak meer radiatoren aan dan eigenlijk nodig is.
  2. Laat verlichting niet branden wanneer je niet in een ruimte aanwezig bent. Hoewel de meeste Nederlanders inmiddels LED- verlichting gebruiken (wat aanzienlijk minder verbruikt dan oude gloeilampen) kan besparing nooit kwaad.
  3. Maak gebruik van de zon wanneer deze schijnt, zowel voor de warmte als voor het licht. Vergeet dus niet je gordijnen open te doen!

Benieuwd of jij kunt besparen op je energiekosten? Gebruik onze online vergelijker en ontdek welke leverancier het beste bij je past.