Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hagelschade aan je auto? Met de juiste verzekering ben je hiervoor gedekt

Autoschade

Afgelopen weken hebben we twee heftige stormen meegemaakt. Na een hevige storm of hagelbui kan je auto aanzienlijke schade oplopen, soms zelfs onbruikbaar worden. Met de toenemende impact van klimaatverandering worden weersomstandigheden steeds extremer, wat kan leiden tot aanzienlijke reparatiekosten voor hagelschade aan je auto. Het is belangrijk om te begrijpen of je autoverzekering deze schade dekt.

WA-verzkering dekt geen hagelschade

Een aansprakelijkheidsverzekering voor auto's (WA-verzekering) biedt geen vergoeding voor schade aan je eigen auto, inclusief deuken veroorzaakt door hagel of andere vormen van hagelschade. Als je een beperkt casco autoverzekering hebt of een allrisk autoverzekering, wordt de hagelschade wel vergoed door de verzekeraar. Het kan echter voorkomen dat er een eigen risico van toepassing is.

Check altijd of hagelschade is gedekt bij je verzekeraar

Bij hagelschade aan je auto is het verstandig om direct contact op te nemen met je tussenpersoon of verzekeraar. Zij kunnen jou adviseren over de juiste stappen en je rechten. Je moet in ieder geval zelf een schadeformulier invullen en duidelijke foto's maken van de schade en de hagelstenen, indien mogelijk. Daarnaast is het belangrijk om de tijd van het ontstaan van de autoschade te vermelden. Samen met je verzekeraar of tussenpersoon kun je bepalen of de hagelschade gedekt is en hoe deze kan worden hersteld.

Allrisk- of beperkt casco dekt wel hagelschade

Als je een allrisk- of beperkt casco autoverzekering hebt, wordt schade aan je auto door hagelstenen vergoed. Er geldt meestal een eigen risico bij hagelschade, dat kan variëren per verzekeraar en vermeld staat in de polisvoorwaarden. Met een WA-verzekering ben je alleen gedekt voor schade die je aan anderen toebrengt. Het claimen van schade door hagelstenen heeft invloed op je schadevrije jaren, die van invloed zijn op de premie van je autoverzekering. Het is raadzaam om te controleren wat je polisvoorwaarden hierover vermelden en je verzekeraar of tussenpersoon kan voor jou berekenen wat in je situatie voordeliger is: de schade claimen of zelf betalen.

Hagelschade in het buitenland

Of de schade aan je auto door hagel nu in Nederland of in het buitenland is ontstaan, geldt dezelfde dekking voor je autoverzekering. Controleer je groene kaart om te zien in welke landen je verzekerd bent. Bij hagelschade in het buitenland is het verstandig om direct contact op te nemen met je verzekeraar. In dit geval kan het ook nuttig zijn om een verklaring van de hotel- of campinghouder te verkrijgen, omdat je verzekeraar moeilijk kan controleren of er daadwerkelijk hagel was tijdens je vakantie in het buitenland.