Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Autorijden is voor beginnend bestuurders veel duurder

Autorijden kan duur zijn voor beginnende bestuurders, aangezien de verzekering voor deze groep vaak veel hoger is dan voor andere groepen. In dit artikel wordt besproken waarom dit het geval is en wat beginnende bestuurders kunnen doen om de kosten van autorijden te verlagen. Daarnaast worden enkele belangrijke zaken benadrukt die ze juist moeten vermijden.

Wanneer ben je een beginnend bestuurder?

Er bestaat verwarring over de precieze definitie van een beginnende bestuurder of beginnersrijbewijs, aangezien de wetgever en verzekeringsmaatschappijen verschillende definities hanteren. Volgens de wet is een beginnende bestuurder iemand die minder dan 5 jaar zijn rijbewijs heeft, ongeacht de leeftijd waarop het behaald is. Verzekeringsmaatschappijen gebruiken echter een andere definitie en beschouwen meestal personen tot en met 24 jaar als beginnende bestuurders. In sommige gevallen kan iemand al 7 jaar zijn rijbewijs hebben, maar toch nog steeds als beginnende bestuurder worden beschouwd.

Rijden is door voor beginnende bestuurders

Het autorijden is relatief duur voor jonge bestuurders, omdat de premie voor deze groep hoger is. Uit schadecijfers blijkt namelijk dat bestuurders onder de 24 jaar vaker schade veroorzaken of betrokken zijn bij ongevallen in vergelijking met bestuurders in andere leeftijdsgroepen. Dit resulteert in een hoger risico, wat op zijn beurt resulteert in een hogere premie. Naast leeftijd zijn er ook andere factoren die van invloed zijn op de premie, zoals de woonplaats, het gewicht en vermogen van de auto, het aantal schadevrije jaren, de dekking van de autoverzekering, het aantal jaarlijkse kilometers en het eigen risico. Vooral het type auto heeft invloed op de premie, waarbij zwaardere en snellere auto's vaker betrokken zijn bij ongevallen en meer schade kunnen veroorzaken. Verzekeringsmaatschappijen berekenen daarom hogere premies om dit grotere risico te dekken.

Hoe krijg je een voordelige premie?

Voor een voordeligere premie is het aantrekkelijk om te kiezen voor een lichtere auto met minder vermogen. Het vermogen wordt bepaald door het aantal pk's en kW van de auto. Verzekeraars hanteren vaak een maximaal vermogen voor jonge bestuurders, maar dit kan verschillen per verzekeraar. Als een jonge bestuurder een auto wil hebben met een vermogen dat hoger is dan het maximum, kan het moeilijk zijn om deze auto te verzekeren. En als het lukt, zal de premie aanzienlijk hoger zijn.

Het is ook belangrijk op te merken dat de hoogte van de premie ook wordt beïnvloed door de dekking, waarbij een Casco (all-risk) verzekering doorgaans duurder is dan een WA-verzekering. Daarnaast kan het eigen risico van invloed zijn op de premie. Het is raadzaam om advies hierover bij ons in te winnen. Verder is het belangrijk voor jongeren om hun auto niet op naam van hun ouders te verzekeren, omdat dit beschouwd kan worden als verzekeringsfraude. Dit kan leiden tot het niet uitkeren van schadeclaims, opzegging van de verzekering en een registratie op een zwarte lijst, waardoor het afsluiten van nieuwe verzekeringen bemoeilijkt wordt.