Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Verhoogd eigen risico zorgverzekering wordt minder populair

In de zoektocht naar een nieuwe zorgverzekering lijken consumenten dit jaar minder geneigd te zijn om te kiezen voor een extra hoog eigen risico in ruil voor premiekorting. Deze verschuiving wordt duidelijk bij vergelijkingssite Independer, waar de groep die voor deze optie gaat bijna is gehalveerd. In dit artikel onderzoeken we de veranderingen in consumentenvoorkeuren en analyseren we de mogelijke factoren die hierbij een rol spelen.

Minder animo voor hoog eigen risico bij vergelijkingssites

Bij de eerste vergelijkingen die consumenten sinds half november hebben uitgevoerd, koos slechts 21,1 procent voor een eigen risico van 885 euro. Dit is een opmerkelijke daling ten opzichte van het voorgaande jaar, waarbij nog 38,5 procent voor deze optie koos. Voor het eerst neemt de groep die een hoger eigen risico verkiest, in omvang af.

Afname prijsbewuste keuzes en veranderende kortingstarieven

Traditioneel kozen prijsbewuste consumenten voor een verhoogd eigen risico om zo premiekorting te verkrijgen. Vorig jaar beleefde een bijzonder overstapseizoen waarin veel mensen op zoek waren naar manieren om te besparen. Echter, dit jaar lijkt deze bespaardrang af te nemen, mogelijk mede door een dalende premiekorting. Hoewel de korting gemiddeld zo'n 200 euro bedraagt, is dit ongeveer 20 euro minder dan het voorgaande jaar.

Overwegingen bij het verhogen van het eigen risico

Het verhogen van het eigen risico kan aantrekkelijk zijn voor consumenten die jaarlijks niet de grens van 385 euro bereiken. Dit kan resulteren in aanzienlijke premiekorting en besparingen tot 200 euro. Consumenten moeten wel voorzichtig zijn bij deze keuze, vooral als ze verwachten het komende jaar veel zorg nodig te hebben of geen financiële buffer hebben voor onverwachte uitgaven tot het maximum eigen risico van 885 euro. In het licht van deze veranderingen in consumentengedrag is het van belang om weloverwogen keuzes te maken bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering.