Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Schade door winterweer

Autoverzekering
Vorige week zijn er vanwege het winterse weer veel ongelukken gebeurd. Schade bijvoorbeeld door het doorschuiven van de auto tegen een paaltje of een geparkeerde auto, is aan de orde van de dag. Maar ook ruitschade, botsingen tussen twee auto’s of een kop-staartbotsing komen in de winter vaker voor. Tijdens de winterperiode neemt de kans op autoschade altijd weer toe. Bij strenge winters is dat zelfs 30% vaker het geval dan bij een zachte winter. Heb je autoschade als gevolg van het winterse weer, wat vergoedt je autoverzekering dan?

Kans op autoschade in de winter

Uit onderzoek van de ANWB blijkt vooral dat door gladheid de meeste autoschades ontstaan. Naast gladheid worden ook sneeuwval, regen, rijden in het donker en verblinding door laagstaande zon genoemd als meest voorkomende autoschades.

Er is ook een verschil opgemerkt tussen mannen en vrouwen bij het rijden in winterweer. Mannen zouden namelijk minder onzeker zijn achter het stuur, maar veroorzaken wel meer autoschade dan vrouwen. 39% van de mannelijke automobilisten rijdt namelijk schade in de winter tegen 28% van de vrouwelijke automobilisten.

Schade bij een botsing

Bots jij als gevolg van de gladheid tegen een andere auto? Dan ligt het aan de dekking van je eigen autoverzekering wat je wel en niet vergoed krijgt. Ook als je er zelf niets aan kon doen, blijf je als bestuurder wel verantwoordelijk. De schade die je bij anderen veroorzaakt, wordt vergoed door de WA-autoverzekering en deze is verplicht voor iedereen. Schade aan je eigen auto wordt alleen vergoed met een WA + volledig cascodekking. Het claimen van de schade gaat wel ten koste van je schadevrije jaren. Wanneer iemand tegen jouw auto aanrijdt vergoedt zijn of haar WA-autoverzekering de schade aan jouw auto.

Offerte verzekering

Schade door sneeuwballen

Wanneer je rebelse buurjongen een sneeuwbal tegen je auto gooit, kan dat een flinke kras of deuk in je ruit veroorzaken. Je autoverzekering vergoedt deze schade alleen bij een WA + volledig casco dekking, maar daarvoor geldt ook dat je schadevrije jaren kwijtraakt. Daarom is het soms voordeliger om de schade zelf te betalen. Je kunt de buurjongen natuurlijk ook aansprakelijk stellen.

Macht over het stuur kwijt

Wanneer je de macht over het stuur kwijtraakt door de gladheid en tot stilstand komt tegen een lantaarnpaal of boom dan heb je de WA + volledig cascodekking nodig om de schade vergoed te krijgen. Ook in deze situatie val je terug in schadevrije jaren.

Ijsvrij de weg op

Zorg altijd dat je de autoruiten ijsvrij hebt gemaakt want als je slecht zicht hebt, kun je een boete van maximaal €360 krijgen. Raak je bij een aanrijding betrokken met ruiten die beslagen of bevroren zijn, dan kan dit vervelende gevolgen hebben. Je bent in dat geval zelf aansprakelijk voor de schade. Uiteraard is het verstandig om te bedenken of je echt de weg op moet bij code geel, oranje of rood.

Pechhulp

Met het koude weer kun je te maken krijgen met een auto die niet meer start door een kapotte accu. Pechhulp valt niet onder de dekking van je autoverzekering, je hebt hier een aparte pechhulpverzekering voor nodig. Je kunt pechhulp op verschillende manieren verzekeren, bijvoorbeeld bij je autoverzekeraar of apart bij een pechhulpspecialist.

Storm-, hagel- en ruitschade

Heb je autoschade als gevolg van het winterweer door bijvoorbeeld storm en hagel, dan is dit gedekt door de beperkt cascodekking van je autoverzekering. Dat geldt ook voor ruitschade, wanneer een al bestaand sterretje doorscheurt vanwege het winterse weer. Het voordeel is dat je na een schadeclaim niet terugvalt in je schadevrije jaren.

Tips om de kans op schade tijdens winterweer te verkleinen

  • Sloten bevroren? Met slotenspray kun je ze ontdooien.
  • Gebruik antivries om bevriezing van het koelsysteem te voorkomen.
  • Zet de auto niet op de handrem maar in de 1e versnelling om vastvriezen te voorkomen.
  • Zorg voor een goede ijskrabber om een boete te voorkomen. Ontdooi bevroren autoruiten niet met warm of heet water want ze kunnen dan barsten!
  • Controleer de autoruiten op sterretjes, bij vorst kunnen deze groter worden en de ruit laten barsten.
  • Gebruik een laagje zuurvrije vaseline of talkpoeder om je deurrubbers mee in te smeren, zo voorkom je dat de deuren vastvriezen.
  • Rijd rustig en stuur bochten niet te scherp in. Geef niet te veel gas als u optrekt uit stilstand en laat de koppeling geleidelijk opkomen.
  • Houd voldoende afstand zodat je meer tijd en ruimte hebt als de voorganger plotseling remt.

Besparen op je autoverzekering

De soort autoverzekering die je kiest is persoonlijk, soms is de keuze afhankelijk van de waarde of leeftijd van de auto en het risico dat je wil of kan lopen. Ook de hoogte van de premie kan bepalend zijn bij je keuze. Hoe meer schadevrije jaren, des te lager de premie.

Onze verzekeringsspecialisten kunnen een autoverzekering vaak tegen dezelfde dekking, maar voor een lagere prijs voor je afsluiten bij een nieuwe verzekeraar. Wanneer je nu met 3 of meer verzekeringen overstapt via Consumind, garanderen we je een besparing op je premie van minimaal 10%. Een voordeel dat kan oplopen tot honderden euro’s per jaar!

Interesse? Meld je dan aan via onderstaande knop.

Offerte verzekering