Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

De bonus-maluskorting bij autoverzekering

Voorheen heette dit de no-claimregeling en die term wordt ook nog veel gebruikt, hoewel de no-claim regeling al in 1982 is vervangen door de bonus-maluskorting.

De bonus-maluskorting zorgt ervoor dat schadevrije rijders worden beloond met een korting en dat schaderijders worden ‘gestraft’ met een hogere premie. Het is een overzichtelijk systeem, dat werkt met een bonus-malusladder. Deze bestaat uit 15 tot 20 treden, afhankelijk van de verzekeraar, en aan iedere trede zit een kortingspercentage gekoppeld. Als u een jaar geen schade heeft geclaimd, dan stijgt u op de ladder en krijgt u een hogere korting op uw premie. Als u wel een schade claimt, daalt u één of meerdere treden en betaalt u tijdelijk meer premie.

De exacte premiebedragen, de hoogte van de kortingen of toeslagen en welke schades wel of niet van toepassing zijn op de bonus-maluskorting; dat verschilt per verzekeraar. 

In een centraal registratiesysteem worden uw schadevrije jaren bijgehouden, zodat u ook bij een nieuwe verzekeraar niet onderaan de bonus-malusadder hoeft te beginnen.  

Ga terug naar de verzekeringen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: bonus-maluskorting van Khakimullin Aleksandr/Shutterstock.com