Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Er zijn te veel telecomnetwerken in Nederland: welke blijven er over?

Netwerkaanbieders modem

Nederland ligt vol met coax- en glasvezelkabels van Ziggo, KPN, Delta en Open Dutch Fiber (T-Mobile als exploitant). Nog altijd streven netwerkaanbieders om zoveel mogelijk huishoudens aan zich te binden. Dit doen ze door verbindingen aan te leggen naar zoveel mogelijk Nederlandse huishoudens. Dit aantal blijft maar groeien, waardoor er nu al meer netwerkaansluitingen in Nederland liggen dan dat er huishoudens zijn.

Gigabit-internet

Ziggo kiest als enige van de grote netwerkaanbieders in Nederland om de coaxkabel te behouden. Hiermee hebben ze bijna een landelijke dekking. Over de coaxkabel kan Ziggo aan 6 van de 7,2 miljoen aansluitingen hun gigabit-internet aanbieden. Dit is een enorm snel netwerk met een maximale downloadsnelheid van 1000Mbps (1Gbps).

Glasvezel

De andere partijen kiezen voor een glasvezelnetwerk. KPN is hierin de grootste speler en wil voor 2026 tachtig procent van de Nederlandse woningen hebben aangesloten op het glasvezelnetwerk. KPN kiest ervoor om het kopernetwerk binnen acht jaar af te sluiten. Daarnaast zijn Delta en Open Dutch Fiber ook op grote schaal glasvezel aan het aanleggen.

Te veel aansluitingen

Een breed scala aan keuze lijkt goed voor de consument, aangezien er door de concurrentiestrijd lagere prijzen aangeboden worden. Toch zijn veel aansluitingen voor netwerkaanbieders niet per se rendabel. Om een netwerk rendabel te maken moet ongeveer 40 procent aangesloten zijn. Als alle netwerkaanbieders een aansluiting willen hebben bij ieder Nederlands huis dan kom je dus op een aanbod van 160 procent. De kans is daarom groot dat sommige netwerkaanbieders zullen worden overgenomen of beperkt worden in hun groei.  

Welke blijven er over

De partijen met de beste papieren zijn op dit moment KPN en Ziggo. Deze netwerkaanbieders bezitten op dit moment de grootste dekking in Nederland. Als het neer komt op overnames dan is de kans groter dat de investeerders achter Delta en bod doen op KPN of Ziggo dan andersom. Delta is onderdeel van het Zweedse investeringsfonds EQT. EQT heeft al eens geprobeerd om KPN voor 18 miljard over te nemen, maar hier ging KPN niet op in.