Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Voor het eerst lagere huizenprijzen ten opzichte van vorig jaar

Huizenprijzen dalen

In februari 2023 zijn de prijzen van een koopwoning voor het eerst lager een jaar eerder. Volgens het CBS is het voor het eerst sinds 2014 dat de huizenprijzen op deze manier dalen.

Per jaar vergelijken geeft een beter beeld

De huizenprijzen daalden afgelopen jaar wel al ten opzichte van de vorige maand, waardoor de dalende trend al in zicht was. Door naar de jaarlijkse veranderingen te kijken kan accurater worden vastgesteld of er sprake is van een langdurige daling van de huizenprijzen. Soms kan het wel eens gebeuren dat een maand afwijkt van de trend en de huizenprijzen toch licht stijgen.

Hoogte van de daling

Op dit moment is er een daling van gemiddeld 0,8 procent ten opzichte van februari 2022. Ten opzichte van januari 2023 was dat 1,5 procent. Hiermee kwam de gemiddelde huizenprijs in januari 2023 uit op 410.189 euro.

Daling is nog niet heel denderend

Doordat de prijzen zo extreem hoog zijn geworden en de rente een lange tijd laag is geweest, kan de huidige daling niet gezien worden als een oplossing voor de huizencrisis. Vorig jaar hadden we namelijk nog te maken met een prijsstijging van zo’n 20 procent.