Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

IMF waarschuwt voor harde daling huizenprijzen

Huizenprijzen dalen

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt voor een onrustwekkend harde daling van de huizenprijzen in Europa als gevolg van de afkoelende economie en stijgende hypotheekrentes. Volgens het IMF liggen de huizenprijzen momenteel nog steeds 15 tot 20 procent te hoog in veel Europese landen. Ondanks factoren zoals inkomensgroei, werkloosheid, inflatie en rente, voorspelt het IMF in rekenmodellen nog steeds hogere huizenprijzen.

Daling van huizenprijzen in Europa in 2022 en 2023

In 2022 daalden de huizenprijzen in verschillende Europese landen al met meer dan 6 procent, waaronder Tsjechië, Denemarken en Zweden. In Nederland daalden de huizenprijzen in de eerste drie maanden van 2023 met 8,2 procent, de grootste daling in tien jaar tijd. Volgens het IMF kunnen deze prijsdalingen verergeren door economische slechtere tijden en hogere rentes.

Impact van stijgende hypotheekrentes op huizenprijzen

De hypotheekrentes stijgen al en zullen mogelijk nog verder oplopen. De ECB verhoogde sinds de zomer van 2022 al zes keer haar belangrijkste rentetarief om de inflatie te bestrijden. Dit werkt uiteindelijk door in de hypotheekrentes. Als centrale banken hun rentes verder verhogen, kan dat de huizenprijzen verder doen dalen.

Risico voor huiseigenaren

Besteedbare inkomens van Europeanen staan onder druk nu de rentes oplopen. Als de huizenprijzen verder dalen zullen huiseigenaren niet in staat zijn om hun hypotheeklasten te betalen. Desondanks vindt het IMF dat de ECB haar rente moet blijven verhogen om de inflatie in Europa te bestrijden.