Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hypotheekrentes op hoogste punt van het jaar

hypotheekrente

De afgelopen week hebben veel banken en geldverstrekkers hun hypotheekrentes verhoogd, waardoor deze nu op het hoogste punt van het jaar staan. Dit heeft gevolgen voor huizenkopers die hun hypotheekrente willen vastzetten. De rente voor een twintigjarige hypotheek met NHG-garantie is gemiddeld gestegen tot 4,57 procent, een toename van 0,08 procentpunt ten opzichte van de vorige week en het hoogste niveau sinds afgelopen najaar. Zelfs bij het vastzetten van de rente voor tien of dertig jaar betalen huizenkopers nu meer dan in de eerste negen maanden van dit jaar, volgens een rapport van Van Bruggen Adviesgroep en de Hypotheekshop.

Stijgende rentes door langlopende leningen

De belangrijkste oorzaak van deze rentestijging is te wijten aan de toename van de rentetarieven voor langlopende leningen. Geldverstrekkers baseren hun beslissingen over het verhogen of verlagen van hypotheektarieven voor huizenkopers op deze rentestanden. Hierdoor hebben vrijwel alle geldverstrekkers in de afgelopen week hun tarieven verhoogd, en sommigen deden dit zelfs in het weekend, wat ongebruikelijk is. Hoewel de meeste verhogingen beperkt waren (tot 0,15 procentpunt), waren er ook enkele aanzienlijke stijgingen van tot wel 0,35 procentpunt.

Renteontwikkelingen en huizenmarkt

Vorig jaar stegen de hypotheekrentes snel nadat ze lange tijd historisch laag waren geweest, variërend tussen 1 tot 1,5 procent. De stijging was het gevolg van inflatie en verwachte renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB). In het najaar bleven de hypotheekrentes nog verder stijgen, wat leidde tot een afname van de leencapaciteit van huizenkopers en een daling van de huizenprijzen gedurende bijna een jaar. Inmiddels zijn de huizenprijzen echter weer aan het stijgen. Deze week heeft ook de variabele rente het hoogste punt van het jaar bereikt, wat minder verrassend is gezien de langdurige stijging van deze rente. In slechts een jaar tijd is de variabele rente gestegen van 2,4 procent naar 5,2 procent, waardoor het hoogste punt van de afgelopen twintig jaar, 5,83 procent in 2008, binnen bereik lijkt te komen.