Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Huizenprijzen dalen voor het eerst in drie jaar

Huizenprijs daalt

Voor het eerst in drie jaar tijd is de gemiddelde prijs van een bestaande koopwoning gedaald meldt makelaarsvereniging NVM. Ten opzichte van het laatste kwartaal van 2021 daalde de huizenprijzen het eerste kwartaal van 2022 met -2,3 procent. Deze daling is volgens NVM geen geruststelling voor de nog altijd oververhitte huizenmarkt. Tevens is er nog steeds sprake van een forse stijging (13,7 procent) ten opzicht van het eerste kwartaal van 2021.

Geen extreme stijgingen meer

Nog altijd stijgen de huizenprijzen ten opzichte van vorig jaar. De extreme stijgingen van 2021 zijn gelukkig niet meer te zien. Toen hadden we te maken met stijgingen van rond de 20 procent op jaarbasis. Nog altijd blijft een stijging van 13,7 procent ten opzichte van vorig jaar erg fors. Daarnaast  is het lastig te zeggen of we extreme stijgingen compleet uit kunnen sluiten. Het is nog te vroeg om conclusies te trekken over de ontwikkelingen van de huizenprijzen. Denk hierbij aan de onzekerheid omtrent de oorlog in Oekraïne, stijgende hypotheekrente en energiekosten.

Waarom daalt de huizenprijs?

Volgens het NVM komt het wel vaker voor dat huizenprijzen in het eerste kwartaal iets dalen ten opzichte van het vorige kwartaal. Toch is het opvallend dat dit de eerste daling is in drie jaar tijd. Het kan zijn dat we nu een lichte dalende trend tegemoet gaan, maar het kan volgend kwartaal ook weer omhoog schieten, aldus de NVM. De markt is namelijk nog altijd oververhit door het geringe aanbod en de gigantische vraag naar een koopwoning. Veel mensen zijn nog altijd bereid om flink meer te bieden dan de vraagprijs. Zo’n 80 procent van de verkochte huizen is vorig jaar verkocht voor meer dan de vraagprijs met een gemiddelde overbieding van 8,1 procent van de vraagprijs.

Steeds meer steden beperken de huizenmarkt tot kopers die ook daadwerkelijk in het gekochte huis gaan wonen (zelfwoonplicht). Dit betekent dat particuliere beleggers steeds minder ruimte krijgen. Een mooie ontwikkeling voor starters die een huis willen kopen, aangezien beleggers vaak meer kapitaal hebben en hoger kunnen bieden.

Minder huizen verkocht

In het eerste kwartaal van 2022 werden ongeveer 29.000 woningen verkocht. Dat is met 19 procent fors minder dan vorig jaar. Dit komt volgens het NVM niet omdat de vraag is afgenomen, maar omdat er geen passend aanbod is voor huizenkopers. Daarnaast hebben nieuwbouwprojecten vertragingen door tekort aan mensen en materialen. Toch stonden er aan het einde van het eerste kwartaal van 2022 zo’n 10 procent meer huizen te koop dan eind 2021. Een verklaring hiervoor kan de oplopende hypotheekrente zijn. Veel doorstromers lijken nu hun slag te slaan voordat de hypotheekrente nog verder oploopt. Daardoor komen er meer koopwoningen vrij. Of dit ook daadwerkelijk zal leiden tot een structureel breder huizenaanbod moet nog blijken.