Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Huizenprijzen dalen ook dit jaar naar verwachting

Economen van ABN AMRO verwachten dat het aantal verkochte woningen dit jaar en volgend jaar zal afnemen, en dat de huizenprijs tot 2024 zal blijven dalen. De bank geeft aan dat het nog even zal duren voordat huizen weer betaalbaarder worden door loonstijgingen.

Minder huizen verkopen in 2023 en 2024

ABN AMRO voorspelt dat het aantal woningverkopen dit jaar met 5 procent zal afnemen en in 2024 nog eens met 2,5 procent. Eerder had de bank juist voorspeld dat er in 2024 meer woningen verkocht zouden worden. De vertraging in de oplevering van nieuwbouwprojecten is een belangrijke reden hiervoor. Woningmarkteconoom Philip Bokeloh van de bank geeft aan dat het gebrek aan woningen groot blijft en zelfs nog groter dreigt te worden door problemen in de bouwsector.

Invloed van loonstijging pas later merkbaar

Daarnaast blijft het aantal transacties laag omdat de effecten van loonstijgingen pas later merkbaar zullen zijn. ABN AMRO verwacht dat geleidelijk aan en indirect woningen betaalbaarder zullen worden door hogere lonen. Bovendien constateert de bank dat oudere woningen met een laag energielabel harder in prijs dalen, terwijl woningen met een gunstig energielabel juist in waarde zijn gestegen. ABN AMRO geeft aan dat na 2024 het einde van de prijscorrectie in zicht komt.

Bespaar op je hypotheekrente

Vergelijk tarieven

Verhuizen en opstalverzekering

Vergeet je opstalverzekering niet over/af te sluiten als je gaat verhuizen. Hier staat wat je in welke situatie moet doen.