Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Huizenkopers kiezen vaker voor kortere rentevaste periode bij hypotheken

Bij het afsluiten van een hypotheek kiezen huizenkopers steeds vaker voor een kortere rentevaste periode, met name vijf jaar, maar hier zitten de mogelijke risico’s aan vast.

Toename in populariteit van kortere rentevaste periodes

Eind vorig jaar koos 9 procent van de huizenkopers ervoor om hun hypotheekrente slechts vijf jaar vast te zetten, een opvallende stijging ten opzichte van voorgaande jaren. Tegelijkertijd blijkt dat het vastzetten van de rente voor tien jaar momenteel de populairste optie is, met meer dan de helft (55 procent) van de gevallen.

Verklaring voor afname van langere rentevaste periodes

De populariteit van langere rentevaste periodes, zoals twintig jaar, is sterk afgenomen. Deze trend wordt toegeschreven aan de snelle stijging van hypotheekrentes in de afgelopen periode, waardoor huizenkopers terughoudender zijn geworden om hun rente voor langere tijd vast te zetten.

Overwegingen en risico's bij kortere rentevaste periodes

Huizenkopers die kiezen voor een kortere rentevaste periode hopen te profiteren van mogelijke dalingen in de rente in de toekomst. Echter, dit kan ook risico's met zich meebrengen, zoals een mogelijke hogere rente na afloop van de periode. Overweeg daarom goed of een eventuele rentestijging over enkele jaren nog kan worden gedragen, vooral voor starters die mogelijk kwetsbaarder zijn door de gestegen rente.