Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Aanhoudende inflatie zorgt ervoor dat de hypotheekrente blijft oplopen

Hyptheekrente

Banken en financiële instellingen hebben onlangs opnieuw hun hypotheekrentes verhoogd, wat resulteerde in een voortdurende stijging van de rentetarieven op hypotheken in de afgelopen weken. Deze toename is voornamelijk toe te schrijven aan de aanhoudende inflatie. In dit artikel zullen we de recente ontwikkelingen in de hypotheekrentes bespreken en de impact ervan op huizenkopers en de woningmarkt verkennen.

Stijgende Hypotheekrentes

In de afgelopen weken hebben banken en geldverstrekkers hun hypotheekrentes opnieuw verhoogd. Voor degenen die ervoor kiezen om hun rente voor een periode van twintig jaar vast te zetten, inclusief de NHG-garantie, is het gemiddelde tarief momenteel 4,76 procent. Dit is een toename van 0,3 procentpunt ten opzichte van vier weken geleden. De vaste rentetarieven voor periodes van tien of dertig jaar zijn eveneens met ongeveer 0,3 procentpunt gestegen. Na jaren van historisch lage hypotheekrentes, die rond de 1,5 procent schommelden, zijn we getuige van een opmerkelijke stijging.

Inflatie als Aanjager

De voortdurende stijging van de hypotheekrentes is grotendeels toe te schrijven aan de aanhoudende inflatie. Centrale banken lijken van plan te zijn hun rentetarieven hoog te houden, of zelfs verder te verhogen, om de hardnekkige inflatie onder controle te houden. Deze beleidsbeslissingen werken door in de tarieven die door banken zoals ING en Rabobank en andere geldverstrekkers worden gehanteerd, met name voor hypotheken. Dit heeft geleid tot de recente stijging van de hypotheekrentes.

Impact op de Woningmarkt

De stijgende hypotheekrentes van het afgelopen anderhalf jaar hebben gevolgen gehad voor huizenkopers, aangezien ze nu minder kunnen lenen en daardoor ook minder kunnen bieden. Deze situatie resulteerde in een tijdelijke daling van de woningprijzen in augustus vorig jaar. Pas in de afgelopen paar maanden zijn de prijzen van koophuizen weer licht gestegen. Deze trend laat de complexe relatie zien tussen rentetarieven, de woningmarkt en de financiële beslissingen van huizenkopers.