Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Zonnepaneleneigenaren geconfronteerd met opkomende terugleverkosten

Zonnige zomers waren altijd een zegen voor zonnepanelenbezitters, die niet alleen hun eigen energieverbruik konden compenseren, maar ook konden profiteren door overtollige stroom aan energiebedrijven te verkopen. Echter, deze situatie verandert nu met de opkomst van terugleverkosten bij steeds meer energiebedrijven, tot ongenoegen van klanten met zonnepanelen. Desondanks blijven zonnepanelen een lucratieve investering.

Afschaffing van salderingsregeling en opkomst van terugleverkosten

De salderingsregeling, ooit ingevoerd om de zonnepanelenmarkt te stimuleren, wordt nu in twijfel getrokken vanwege  "oversubsidiëring". De regeling belast het stroomnet onnodig en ontmoedigt zonnepaneleneigenaren om hun energieverbruik af te stemmen op zonnige dagen. Het kabinet wilde de regels vanaf 2025 stapsgewijs afschaffen, maar de Eerste Kamer hield dit tegen, waardoor energiebedrijven nu terugleverkosten in rekening brengen.

Ondanks terugleverkosten blijven zonnepanelen lonend

Ondanks de opkomende terugleverkosten blijven zonnepanelen een aantrekkelijke investering. Zelfs met terugleverkosten verdienen mensen hun zonnepanelen binnen acht jaar terug. Thuisbatterijen worden ook steeds rendabeler en bieden een extra stimulans om zelf opgewekte energie te gebruiken. Echter, de verschillen in kosten en regels tussen energiemaatschappijen benadrukken de noodzaak voor consumenten om zorgvuldig te kijken naar hun energieleveranciers.