Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Rusland draait de gaskraan verder dicht, gasprijs schiet omhoog

Gaskraan Rusland

Sinds afgelopen donderdag is de gasprijs weer fors gestegen. Dit komt met name doordat het Russische staatsgasbedrijf Gazprom via de Nord Stream-pijplijn 60 procent minder gas heeft geleverd aan Duitsland. Op de toonaangevende beurs in Amsterdam was gas ruim een vijfde duurder.

Minder gas geleverd

Eerder was al bekend dat meerdere Europese landen, waaronder Nederland, geen gas meer zouden krijgen van Rusland. Er was echter nog geen signaal vanuit de Russen dat ook Duitsland zal worden afgesloten. Afgelopen week waren hier de eerste tekenen van te zien. De Duitsers hebben 60 procent minder gas ontvangen via de directe gaspijpleiding tussen Duitsland en Rusland; de Nord Stream. Ook Italië zegt dat Gazprom minder gas heeft geleverd dan was afgesproken. Het zou gaan om een vermindering van 15 procent. Het Italiaanse gasconcern Eni claimt dat ze echter maar driekwart hebben gekregen van wat was afgesproken. Ook Frankrijk en Oostenrijk zeggen minder gas te hebben ontvangen.

Zuiniger met gas omgaan

Volgens de Duitse vicekanselier Robert Habeck moeten Duitsers het gastekort echt serieus gaan nemen. Hij benadrukt dat burgers en bedrijven zo snel mogelijk moeten besparen op hun gasgebruik. In Nederland zijn we minder afhankelijk van Russisch gas, maar ook wij worden geraakt door de verminderde levering aan andere Europese landen. Weet wat je zelf kunt doen om minder gas te gebruiken en geld te besparen!

Minder vloeibaar gas naar Europa

 In Europa zien we Amerikaans vloeibaar gas (lng) als een deel van de vervanging van Russisch gas. In Europa hebben we echter nog weinig opslagmogelijkheden voor lng, aangezien deze op een zeer lage temperatuur moet worden bewaard. Op dit moment hebben we een aantal drijvende opslagplekken voor lng die een deel van het probleem oplossen. Vorige week was er een brand in een grote opslagplek in Texas, waardoor er waarschijnlijk minder Amerikaans vloeibaar gas naar Europa wordt verscheept. Ook mede hierdoor steeg de gasprijs weer.