Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Maatregelen van kabinet om gaslevering zeker te stellen en afhankelijkheid af te bouwen

Zonnepanelen

Het scenario dat de Russen de gaskraan dichtdraaien wordt steeds realistischer. Het kabinet neemt daarom maatregelen om ervoor te zorgen dat we volgende winter niet zonder gas komen te zitten. Tegelijkertijd wil het kabinet met verduurzaming zo snel mogelijk af van de afhankelijkheid van aardgas. Op de korte termijn willen minister Jetten (Klimaat en Energie) en staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) meer (vloeibaar) gas uit andere landen dan Rusland importeren. Ook willen ze meer energie besparen en versneld verduurzamen door meer groene energie te produceren.

Komende winter

De importcapaciteit van vloeibaar gas (LNG) wordt vergroot. Dit maakt het mogelijk om meer gas uit andere landen te importeren, waardoor de afhankelijkheid van Russisch gas verminderd. De opslag voor LNG in Rotterdam wordt hiervoor uitgebreid, waardoor er zo’n 5 tot 8 miljard m³ vloeibaar gas extra geïmporteerd kan worden. Daarnaast worden de risico’s voor bedrijven verlaagd om hun gasvoorraden te vullen. Dit is door de hoge prijs op dit moment onaantrekkelijk. Door de risico’s te beperken gaat de productiviteit niet omlaag en stijgt de prijs van producten niet nog verder door.

Verduurzamen

De energietransitie is in Nederland in volle gang, maar door de huidige energiecrisis moet dit versneld worden. Het kabinet komt daarom met maatregelen om energieverbruik van bedrijven, de overheid en huishoudens sneller terug te dringen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door huizen met subsidies te isoleren, warmtepompen aan te brengen en de bouw van zonnevelden en windmolens op zee te versnellen. Ook wordt er een campagne ingezet waar energiebesparende tips bij huishoudens en bedrijven onder de aandacht worden gebracht.

Wat als het gas toch opraakt?

Naast de maatregelen heeft het kabinet een noodplan gemaakt voor het geval dat we wel zonder gas komen te zitten. In de crisisplannen van de overheid wordt beschreven hoe de maatschappelijke impact zo laag mogelijk gehouden kan worden als we zonder gas komen te zitten. Hierin staat voorop dat de consument als laatste de dupe wordt van een gastekort. Bedrijven die veel gas verbruiken, zoals de kassen en de staalindustrie worden als eerste afgesloten van het gasnet.