Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Zorgpremies van 2021 zijn bekend

Alle zorgpremies van 2021 zijn bekend. Zoals verwacht gaan de prijzen van de zorgverzekeringen komend jaar flink omhoog. Op één na verhogen alle verzekeraars hun zorgpremies voor de basisverzekering. Doe jij er goed aan om over te stappen?

Verhoging zorgpremies

Uiterlijk 12 november moesten alle verzekeraars hun premies voor komend jaar openbaar maken. Eerder benoemden we al dat de kosten voor zorgverzekeringen hoogstwaarschijnlijk omhoog zouden gaan. Dit blijkt nu inderdaad het geval te zijn. Een basisverzekering kost gemiddeld €124,82. Dat is een stijging van 4 procent ten opzichte van 2020.

Deze stijging heeft vooral te maken met de coronacrisis. Door de crisis stijgen de uitgaven van onder andere ziekenhuizen, zorginstellingen en zorgaanbieders. Een groot deel van die kosten worden opgevangen door de ‘reservepotjes’ van de zorgverzekeraars, maar deze potjes moeten deels ook weer gevuld worden. Dit doen de verzekeraars door onder andere de zorgkosten van ‘de gewone Nederlander’ te verhogen.

Verhogingen bij grootste verzekeraars

We gaan kort in op de prijsveranderingen van de vier grootste verzekeraars in Nederland (CZ, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis).

  • CZ verhoogt de prijzen van al haar premies. De grootste premiestijging van CZ is die van de restitutiepolis (ruim €11 per maand).
  • Menzis verhoogt de premies van de naturapolis en restitutiepolis met €7 per maand. De selecte naturapolis stijgt met €6 per maand.
  • VGZ verhoogt de premies voor zowel de natura- als de restitutiepolis met €4,50 per maand.
  • Zilveren Kruis verhoogt de premies van haar budgetpolis en de restitutiepolis met €5 per maand. De naturapolis heeft een verhoging van €3 per maand.

Duurste en goedkoopste basisverzekering

Zoals we in de inleiding al beschreven, verhogen niet alleen CZ, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis de prijs van hun premies. Alle zorgverzekeraars (op Besured na) verhogen hun prijzen. Maar wat is nu de duurste en goedkoopste verzekering? De goedkoopste zorgverzekering van 2021 is de budgetpolis van ZEKUR (een maandpremie van €105,95). De duurste verzekering is de restitutiepolis van de Amersfoortse (€147,95 per maand). Hoewel de dekkingen van de polissen uiteraard anders zijn, bedraagt het verschil tussen de duurste en goedkoopste basisverzekering €42 per maand.

Overstappen van zorgverzekeraar

Het is belangrijk dat jouw verzekering aansluit bij je persoonlijke voorkeuren en wensen. Het kan zijn dat je voldoende hebt aan een basisverzekering, maar het is ook goed mogelijk dat je aanvullend wilt verzekeren. Met onze online vergelijker zet je snel en eenvoudig het aanbod van verschillende verzekeraars op een rij. Zo zie je meteen welke verzekeraar het voordeligst is. Overweeg je om over te stappen? Wacht dan niet te lang. Je hebt namelijk nog tot 31 december om je huidige zorgverzekering stop te zetten. Vervolgens kun je tot uiterlijk 31 januari een nieuwe verzekering afsluiten. De nieuwe verzekering gaat in dat geval (met terugwerkende kracht) per 1 januari in.

Ben je er zeker van dat je over wilt stappen maar weet je niet goed hoe je dit aan moet pakken? Geen zorgen, het is minder lastig dan het lijkt! Je leest er meer over in dit artikel.