Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Welke invloed heeft corona op onze zorgpremies?

Corona en zorgpremies

Hoewel vrijwel alle zorgverzekeraars hun premies hebben verhoogd, lijkt de impact van het coronavirus voorlopig mee te vallen. Toch zijn de langetermijngevolgen nog onduidelijk. Het is goed mogelijk dat we pas in 2022 gaan merken welk effect de coronacrisis op de zorgkosten heeft.

Coronakosten en reguliere zorg

Al eerder bleek dat de premies zijn gestegen. Toch zijn de verhogingen dit jaar beperkt. Er zijn wel extra zorgkosten gemaakt door het coronavirus, maar tegelijkertijd heeft de reguliere zorg tijdelijk stil gelegen. Hierdoor kunnen de lage kosten van de reguliere zorg en de extra kosten coronakosten elkaar nagenoeg compenseren. Het verschil is betaald uit de zogenaamde ‘reservepotjes’ van verzekeraars.

Stijging zorgkosten in de toekomst

Toch lijkt het erop dat de premies komend jaar weer zullen stijgen. Afgezien van het feit dat de ‘reserves’ van de verzekeraars weer aangevuld moeten worden, zorgen ook de hogere lonen en prijzen in de zorg, en het duurder worden van medicijnen voor een mogelijke verhoging. Daarnaast speelt ook de vergrijzing in Nederland een rol. Doordat mensen ouder worden hebben ze langer zorg nodig, wat uiteraard ook betekent dat er op de lange termijn meer zorgkosten worden gemaakt.

Verzekeren voor corona

Het is goed mogelijk dat je nog geen corona hebt gehad. In dat geval is het goed om te weten dat het grootste deel van je corona-gerelateerde zorgkosten worden vergoed uit de basisverzekering. Wel is het eigen risico hierin van toepassing. Je betaalt de eerste 385 euro dus zelf (tenzij je dit eigen risico zelf hebt verhoogd). Daarnaast is het verstandig om vooraf te checken welke ziekenhuizen bij je zorgverzekeraar gecontracteerd zijn. Mocht je de ziekenhuishulp later nodig hebben, dan hoef je niet meer uit te zoeken welke jouw voorkeur heeft. Welk effect sneltests en vaccins op de zorgkosten hebben is nog lastig in te schatten, maar deze kosten zijn in ieder geval nog niet terug te zien in de premie van 2021.

De meeste basisverzekeringen zijn goed toegerust op onkosten door het coronavirus. Toch kan het handig zijn om alvast naar een aanvullende verzekering te kijken. Welke zorg je nodig hebt verschilt namelijk per situatie, ook tijdens de coronapandemie.

Twijfel je of je huidige zorgverzekering het beste bij je past of ben je benieuwd naar de aanvullende verzekeringen? Wacht dan niet te lang met het vergelijken. Je hebt namelijk nog tot 31 december om over te stappen van zorgverzekeraar.