Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Wat vergoedt je verzekeraar wanneer je corona hebt?

Voorlopig lijken we nog niet van het coronavirus af te zijn. Nu het aantal besmettingen weer toeneemt, vraag je je misschien af wat er gebeurt wanneer je zelf corona krijgt. In hoeverre ben je gedekt voor zorgkosten? In dit artikel geven we je meer duidelijkheid over de vergoedingen die je van je verzekeraar kunt verwachten.

Testen op corona

Wanneer je klachten hebt die aansluiten bij de symptomen van het coronavirus (koorts, hoesten, neusverkoudheid of keelpijn) kun je jezelf gratis laten testen bij de GGD. Je hoeft dus niet naar de huisarts, maar kunt meteen telefonisch een afspraak maken bij de GGD (0800-1202). Omdat de overheid de test vergoedt betaal je hiervoor geen eigen risico.

Heb je al langere tijd klachten, maar verergeren ze opeens? Dan raadt de overheid aan om zo snel mogelijk de huisarts te bellen. Huisartsenzorg wordt vergoed door je basisverzekering. Je betaalt dus geen eigen risico voor een consult of eventuele test. Alleen wanneer de huisarts zorg aanvraagt of uitbesteed betaal je wel eigen risico.

Laat je je testen in het ziekenhuis of in een polikliniek? Dan valt de coronatest onder ziekenhuiszorg. In dat geval betaal je daarom wél eigen risico. Ook als je vanwege ernstigere klachten wordt opgenomen betaal je jouw eigen risico van minimaal 385 euro. Verder worden alle ziekenhuiskosten gewoon vergoed door je basisverzekering.

Coronabesmetting in het buitenland

Als je in het buitenland bent en merkt dat je klachten hebt die bij het coronavirus horen, dan kun je je lokaal laten testen. In principe ben je met een basisverzekering gedekt voor medische kosten, maar je betaalt in dit geval wel eigen risico. Verder wordt er rekening gehouden met de Nederlandse tarieven. Heb je spoedeisende hulp nodig, maar is een behandeling in het buitenland duurder dan in Nederland? Dan betaal je de extra kosten zelf, tenzij je aanvullend verzekerd bent. Let daarnaast op dat de dekking van je aanvullende zorg-/reisverzekering kan verschillen wanneer je je in een land met code oranje of rood bevindt.

Langdurige klachten door corona

Wanneer jij herstellende bent van het coronavirus en daardoor langdurig met klachten kampt, maak je aanspraak op een extra vergoeding vanuit de basisverzekering. Deze vergoeding is (vooralsnog) geldig tot 18 juli 2021 en omvat de volgende dekkingen:

  • Fysiotherapie en oefentherapie: maximaal 50 behandelingen
  • Ergotherapie: maximaal 8 behandeluren (bovenop de bestaande 10 uur)
  • Diëtetiek: maximaal 7 uur (bovenop de bestaande 3 uur)

Voor deze zorg betaal je alleen je eigen risico. Om gebruik te maken van de vergoeding heb je wel eerst een indicatie nodig via een (huis)arts of medisch specialist. Tenslotte gelden deze dekkingen tot zes maanden. Als een arts na die periode een verdere behandeling nodig vindt, kan een tweede periode starten.

Schaf je mondkapjes, handgel of zelfzorgmedicijnen zoals paracetamol aan? Dan worden deze niet vergoedt door je verzekeraar.