Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Toeslag bij tandartsbezoek tijdens corona

Of je er nu met plezier naartoe gaat of juist niet, het is regelmatig nodig: een bezoek aan de tandarts, orthodontist of mondhygiënist. Momenteel kunnen zij voor behandelingen extra geld in rekening brengen. Waarom? Voor hoe lang? En worden deze kosten vergoed door je verzekeraar?

Tandartstoeslag tijdens corona

Een bezoek aan de tandarts kan je tijdens de coronacrisis wat extra geld kosten. De coronamaatregelen zorgen er namelijk voor dat mondzorgverleners een zogenaamde ‘covid-19’ toeslag aan hun patiënten mogen vragen. Deze extra kosten hebben te maken met de extra tijd en materialen die mondverzorgers kwijt zijn aan de maatregelen. Hierbij kun je denken aan de mondmaskers, gezichtsschermen, alcohol en de tijd om alles –nog meer dan normaal- te steriliseren. Overigens valt de hoogte van deze toeslag mee: een mondverzorger mag per patiënt 4,26 euro doorberekenen. 

Duur van de toeslag

Mondzorgverleners (inclusief orthodontische zorg) mogen de toeslag van 1 augustus tot en met 1 november in rekening brengen bij hun patiënten. Behandelingen van vóór die periode mogen niet extra worden belast. Of de extra kosten vergoed worden vanuit een tandartsverzekering verschilt per verzekeraar. Als je verzekeraar de kosten dekt, telt dit wel mee voor de maximale vergoeding die in de meeste verzekeringen van toepassing is.

Waarvoor ben je verzekerd?

Bij verzekerden tot en met 18 jaar zijn vrijwel alle tandartskosten inbegrepen in de basiszorgverzekering (alhoewel dit kan verschillen per verzekeraar). Voor verzekerden vanaf 18 jaar geldt dat zij met hun basiszorgverzekering minder uitgebreid gedekt zijn. De basiszorgverzekering dekt in hun geval kosten van chirurgische tandheelkundige hulp, röntgenonderzoek en uitneembare kunstgebitten. Een periodieke controle voor volwassenen zit dus niet in het basispakket.

Tenslotte is er een categorie ‘bijzondere’ tandheelkundige zorg. Deze zit standaard in de basiszorgverzekering, ongeacht je leeftijd. Onder bijzondere zorg vallen bijvoorbeeld orthodontie en implantaten.

Valt de zorg die je nodig hebt momenteel niet binnen de basiszorgverzekering? Dan kun je ervoor kiezen om je aanvullend te verzekeren. Hier lees je meer over het wel-/ of niet afsluiten van een aanvullende zorgverzekering.