Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Stap jij over van zorgverzekeraar?

Zorgverzekering premies

Half november moeten alle zorgverzekeraars hun premies voor 2021 bekendmaken. Weet je eigenlijk wel wat je huidige zorgverzekering precies dekt? Doe je er goed aan om over te stappen? En wist je dat het mogelijk is om je eigen risico te verhogen?

Vrijwillig verhogen van eigen risico

Het is mogelijk om je eigen risico aanvullend te verhogen. Dit heeft als voordeel dat je bij veel verzekeraars minder geld kwijt bent aan je zorgpremie. Even voor de beeldvorming: wanneer je je eigenrisico met €500 verhoogt, kun je tot €25 in de maand besparen. Niet gek dus dat mensen besluiten de gok te wagen. Toch heeft het niet alleen voordelen, want wanneer je onverwachts zorg nodig hebt ben je uiteraard meer geld kwijt voor je eigen risico. Houd dus altijd rekening met je financiële situatie wanneer je overweegt om je eigen risico te verhogen.

Bekendmaking zorgpremies 2021

Op uiterlijk 12 november moeten verzekeraars hun premies voor 2021 bekendmaken. Het is goed mogelijk dat het voordelig is om nog voor 31 december over te stappen van verzekeraar. Tegelijkertijd begrijpen we ook dat overstappen soms overbodig of ingewikkeld kan lijken. Daarom helpen we je alvast op weg.

Er zijn vier belangrijke punten waar je over na moet denken voordat je besluit om wel of niet over te stappen van zorgverzekeraar:

  1. Check je huidige zorgpolis

Om te achterhalen of overstappen een goed besluit is, moet je natuurlijk eerst weten wat je nu al hebt. Welke zorg dekt je huidige verzekeraar precies? Hoe hoog is je eigen risico? En hoeveel premie betaal je?

  1. Bedenk voor welke zorg je verzekerd wilt zijn

Bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekeraar is het belangrijk dat al jouw voorkeuren en wensen in de zorgverzekering zitten. Een basisverzekering (dekt de huisarts, (gedeeltelijk) medicijnen en ziekenhuisbehandelingen) is verplicht. Uiteraard kan het zijn dat je andere zorg nodig hebt die niet bij de basisverzekering inbegrepen zit. Dit kun je altijd aanvullen met een aanvullende verzekering.

  1. Kies het eigen risico

Iedereen heeft een verplicht eigen risico van minimaal €385. De eerste zorgkosten (tot de €385) binnen het basispakket betaal je dus zelf. Zoals we net al even beschreven, is het mogelijk dit eigen risico te verhogen (tot maximaal €885). Met een aanvullend eigen risico kun je behoorlijk besparen op je zorgpremie, maar doe dit alleen als je de kosten ook zonder problemen kunt betalen als je ze onverwachts wél maakt.

  1. Vergelijk verschillende zorgpremies

Nu je weet wat je huidige zorgverzekering dekt en kost en wat jouw wensen zijn, kun je gaan kijken en berekenen of er een zorgverzekering is die komend jaar misschien beter bij je past. Het is het makkelijkst om dit vanaf 12 november te doen, aangezien de hoogte van de premies dan bekend zijn. Via de zorgvergelijker van Consumind kun je vervolgens gemakkelijk alle premies en zorgverzekeraars met elkaar vergelijken. Hier kun je al je voorkeuren en wensen voor jouw zorgverzekering aangeven.