Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Ontwikkelingen zorgverzekering


De anticonceptiepil komt voorlopig niet terug in het basispakket van de zorgverzekering en logeervergoeding bij aaneengesloten behandeling zonder opname komt er wel in. Zomaar twee ontwikkelingen met betrekking tot de zorgverzekering in 2020. Maar er verandert meer.

Onlangs werd in de Tweede Kamer duidelijk dat er geen meerderheid was voor terugkeer van de pil in het basispakket. Er wordt verwacht dat de gestelde lage kosten (gemiddeld tussen de 30 en 50 euro per jaar) door vrouwen zelf betaald kunnen worden.

Verdere ontwikkelingen

Verdere ontwikkelingen zijn dat verzekeraars nog maximaal vijf procent korting op de basisverzekering mogen geven (in plaats van 10 procent momenteel). Het eigen risico blijft gelijk (tijdens de hele regeerperiode van het huidige kabinet) en vrijwillig ophogen, mag nog steeds. De genoemde logeervergoeding bedraagt maximaal 75 euro per nacht en kun je ontvangen als je minimaal drie achtereenvolgende dagen in het ziekenhuis wordt behandeld. Verder is het basispakket uitgebreid met zorg door specialist ouderengeneeskunde en arts verstandelijk gehandicapten. Ook is er ruimte voor nieuwe behandelingen en medicijnen in het pakket. Echter moeten deze wel goedgekeurd zijn door Zorginstituut Nederland. In 2021 wordt het basispakket verder aangevuld met andere specifieke patiëntgroepen.

Verzekering via gemeente

Zorgverzekeraar CZ gaat (in heel Nederland) stoppen met het geven van kortingen (5-8 procent) op de gemeentelijke (collectieve) basis zorgverzekering voor mensen met een minimuminkomen. Omdat ‘de prijs van de gemeentepolis niet meer in verhouding staat tot de kosten’. Gedupeerden zullen hierdoor in 2020 ruim 100 euro meer aan zorgpremie aan hun basisverzekering kwijt zijn. De korting op de aanvullende verzekering blijft wel bestaan.