Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hogere premie zorgverzekering in 2021


Mogelijk worden de premies voor zorgverzekeringen in 2021 met paar honderd euro verhoogd. Door de coronacrisis stijgen de uitgaven van onder andere ziekenhuizen, zorginstellingen en zorgaanbieders. De overheid en zorgverzekeraars geven nu veel meer geld uit dan normaal. Is dit terug te zien in je zorgkosten van volgend jaar?

Hogere zorgkosten

De zorgkosten stijgen jaarlijks. De grootste oorzaak hiervan is de langere levensverwachting van veel Nederlanders. Mensen worden ouder wat betekent dat ze langer zorg nodig hebben. Maar vergrijzing is dit jaar niet het enige dat de zorgsector op kosten jaagt: de coronacrisis doet er nog een flinke schep bovenop.

Naast de hoge ziekenhuisuitgaven zijn er zorginstellingen en zorgaanbieders die veel minder omzet draaien en met een speciale regeling overeind gehouden moeten worden. Hierbij kun je denken aan tandartsen, fysiotherapeuten en zelfstandige behandelklinieken. Zij ontvangen een compensatie waarmee hun faillissement wordt voorkomen.

Zorgverzekeraars vergoeden

Iemand moet opdraaien voor deze extra kosten die ziekenhuizen, zorginstellingen en zorgaanbieders maken. Een groot deel van die kosten wordt opgevangen door de zorgverzekeraars. Zij hebben veel financiële reserves waarmee ze de bedragen kunnen dekken. De afgelopen jaren gebruikten de zorgverzekeraars hun reserves om de zorgpremie laag te houden, maar in 2021 zullen de prioriteiten anders liggen. Ziekenhuizen hebben nu al ongeveer twee miljard euro aan omzet misgelopen voor reguliere zorg. Daarnaast zal er zo’n drie miljard euro extra nodig zijn voor alle coronazorg de komende jaren.

Stijging premie

Hoogstwaarschijnlijk moet ‘de gewone Nederlander’ het overige deel van de kosten betalen. De zorgkosten worden namelijk betaald vanuit vier collectieve potjes: belasting, premie basisverzekering, eigen bijdragen en eigen risico en inkomensafhankelijke bijdragen. Nu de zorgkosten stijgen, moet er meer geld in deze potjes komen.

Op 15 september – Prinsjesdag - wordt duidelijk wat de plannen zijn voor het eigen risico en de zorgtoeslag. Verder krijgen we die dag een indicatie van de kosten voor de basisverzekering in 2021. Voor 13 november worden alle nieuwe premies definitief gemaakt door de verzekeraars en kunnen we je weer helpen bij het vergelijken van de verschillende zorgpremies.