Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Het coronavaccin: wat wordt er vergoed?

Coronavaccinatie

Steeds meer Nederlanders worden opgeroepen om het coronavaccin te halen. Iedereen die hier zelf voor openstaat, kan zich laten vaccineren tegen het virus. Maar wat kost zo’n vaccinatie nu precies? Ben je hier zelf geld aan kwijt? Of ben je hiervoor verzekerd?

Kosten van een vaccinatie

De prijs van een coronavaccin verschilt per leverancier. Leveranciers zijn commerciële bedrijven, wat betekent dat het uitgeven van medicijnen hun inkomstenbron is. In vergelijking met een aantal andere, niet-corona gerelateerde vaccinaties valt de prijs van een coronavaccin mee. Zo kost een inenting tegen pneumokokken 70 euro, terwijl de prijs van een coronavaccin varieert van 1,78 euro tot 14,68 euro per vaccin.

Wie betaalt je vaccinatie?

Het goede nieuws is dat je de kosten voor het vaccin niet zelf betaalt. De coronavaccins worden door de overheid ingekocht en vervolgens via een landelijk inentingsprogramma verspreid. Het idee is dat iedereen die dit wil zich kan laten vaccineren, waardoor er minder besmettingen plaatsvinden en de druk op de zorg werkbaar blijft. Bovendien merken we dat de maatregelen hierdoor deels weer teruggeschroefd kunnen worden. Uiteraard betaal je indirect wel mee aan de vaccins, aangezien iedereen in Nederland gezamenlijk de zorgkosten draagt. Maar je bent dus niet specifiek geld kwijt aan de vaccinatie (ook niet in de vorm van eigen risico).

Vaccinaties in het algemeen

Naast de coronavaccinatie bestaan er ook diverse andere vaccins. Deze kunnen bijvoorbeeld handig zijn wanneer je -naarmate er weer meer landen opengaan- op reis gaat. In tegenstelling tot het coronavaccin worden deze vaccins niet vanuit de overheid betaald. Ook je basiszorgverzekering dekt de kosten voor zulke inentingen niet. Alleen als je aanvullend verzekerd bent worden de kosten voor een vaccinatie gedekt. Let hierbij overigens wel goed op, want hoe hoog deze vergoeding is verschilt per (aanvullende) verzekering. Bovendien eist een verzekeraar meestal dat je je bij een aantal specifieke vaccinatiebureaus laat inenten. Houd dit goed in de gaten, want daarmee voorkom je dat je achteraf voor vervelende verrassingen komt te staan.

Heb je zelf corona gehad en kamp je daardoor met langdurige klachten? Dan maak je aanspraak op een aantal vergoedingen vanuit je basisverzekering. Meer weten? Klik hier.