Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Collectieve korting maakt zorgverzekering niet perse goedkoper


Collectief verzekeren voor zorgkosten, via bijvoorbeeld werkgever of de gemeente: Bijna twee derde van alle Nederlanders doet dat. Uit een enquête van Tros Radar blijkt dat Nederlanders met een dergelijke verzekering per maand 10 euro meer aan premie betalen dan iemand die een individuele polis heeft. Goedkoper is het niet altijd.


Consumenten die collectief verzekerd zijn (= verzekering is samen met een collectief (bijvoorbeeld werkgever) opgesteld), stappen bijna nooit over van zorgverzekeraar, omdat ze denken dat ze goed(koop) verzekerd zijn. Of dat echt zo is, is de vraag, nu blijkt dat uit een onderzoek onder 26.000 leden van Tros Radar consumenten met een collectieve zorgpolis duurder uit zijn.

Afspraken
Bij een collectieve verzekering maken de verzekeraar en het collectief met elkaar bepaalde afspraken, bijvoorbeeld een korting op de polis of een hogere vergoeding voor bepaalde zorg. In sommige gevallen betaalt de werkgever een deel van de premiekosten. Of een collectieve verzekering goedkoper is dan een individuele kun je niet altijd zeggen. Het hangt af van de afspraken die zijn gemaakt en welke zorg nodig is. Waar sommige collectieve verzekeringen inderdaad goedkoper zullen zijn, zal er in veel gevallen een goedkoper individueel alternatief zijn, die een betere dekking biedt.

Kritiek
Omdat collectieve verzekeringen in veel gevallen te weinig verschillen van individuele verzekeringen en weinig tot geen prijsvoordeel bieden (de verzekering op zich al duur is), is er veel kritiek op dit type verzekering. Of omdat service, zorgkeuze en dekking van invloed op de prijs dienen te zijn, in plaats van bij welk collectief je hoort, zo vinden veel politieke partijen. Wat al vaststaat, is dat in 2020 de korting op een collectieve basisverzekering maar 5 procent mag bedragen, in plaats van de 10 procent die momenteel nog gehanteerd mag worden. 

Overstappen
Via Consumind kun je alle zorgverzekeringen vergelijken. Met onze zorgvergelijker zie je direct alle mogelijkheden in een duidelijk overzicht, aangepast op jouw voorkeuren. Zo vind je gemakkelijk een zorgverzekering die bij je past en kun je direct overstappen naar de zorgverzekering van jouw keuze. Kom je er toch niet helemaal zelf uit? Dan zitten onze zorgexperts klaar om je te helpen met een advies op maat via 030-7009727. Prettig geregeld.