Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Wat moet je weten als je overweegt een zomervakantie te boeken in 2021?

Reisverzekering voor 2021

Ontspannen bij het zwembad, wandelen in de bergen of een boek lezen op de camping. Veel Nederlanders zien ernaar uit weer op vakantie te kunnen. Maar is het wel slim om deze zomer naar een vakantiebestemming te gaan? En hoe zit het als je vakantie wordt geannuleerd?

Veel reisorganisaties bieden vakanties aan voor komende zomer. Reizen wordt tot sowieso eind maart 2021 sterk afgeraden, maar de reisbranche heeft goede hoop dat er daarna weer meer mogelijk is. Zeker nu er steeds mensen gevaccineerd worden tegen het coronavirus.

Weinig boekingen

Hoewel het nog even duurt voordat de zomer in beeld komt, merken reisorganisaties dat het aantal bezoekers op hun websites toeneemt. Dit betekent niet dat al deze bezoekers daadwerkelijk vakanties boeken: de meeste vakantiezoekers stellen dit nog even uit. Bovendien hebben veel mensen hun zomervakantie van afgelopen jaar omgeboekt naar een vakantie voor aankomende zomer, waardoor het aantal nieuwe boekingen voor deze zomer laag blijft.

Vouchers of geld?

Onduidelijkheid over een eventuele terugbetaling is de grootste reden dat mensen wachten met boeken. De afgelopen maanden kwam het regelmatig voor dat reisorganisaties in plaats van geld een voucher uitkeerden, en als klanten wel geld terugkregen moesten deze vaak lang op de terugbetaling wachten. Het is nog steeds niet zeker hoe de situatie er in de zomer uit zal zien en deze onzekerheid maakt mensen twijfelachtig. Wat gebeurt er wanneer je de reis vanwege corona moet cancelen? Krijg je dan je geld terug?

Verschillende regelingen

Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven, aangezien dit verschilt per reisorganisatie. Een aantal reisorganisaties geven aan dat ze de klanten binnen twee weken terugbetalen wanneer hun reis niet door kan gaan. Andere organisaties zijn wel bereid om een terugbetaling te doen, maar hebben daar ‘geruime tijd’ voor nodig. Deze geruime tijd kan overigens wel tot een jaar duren. Daarom vragen sommige reisorganisaties hun klanten om vooralsnog een voucher te accepteren.

Goed om te weten

Wanneer je betaalt met creditcard heb je de minste kans dat je lang moet wachten op een terugbetaling. Wanneer de reisverzekering niet vlot genoeg terugbetaalt kan de creditcardmaatschappij het bedrag namelijk terugdraaien. Als je komende zomer per se op vakantie wilt, check dan altijd de voorwaarden van de reisorganisatie bij wie je boekt.

Bovendien is het aan te raden om geen losse vluchten of hotels te boeken, maar een pakketreis. Met een pakket heb je namelijk meer rechten wanneer (een deel van) de reis wordt geannuleerd. Wil je de reis zelf annuleren omdat je spijt hebt van je boeking? Dat kan, maar dat zal je wel geld kosten. In sommige gevallen betaal je zelfs de volledige prijs voor bijvoorbeeld je vliegticket.

Houd er ook rekening mee dat veel landen willen dat je een negatieve coronatestverklaring hebt. Let dus niet alleen op de terugbetalingsvoorwaarden als je een reis boekt, maar laat je ook informeren voordat je vertrekt.