Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Pandemie niet langer gedekt in reisverzekering


Verzekeraars hebben onlangs hun polisvoorwaarden aangescherpt. Hierdoor is het niet langer mogelijk om je reis te verzekeren tegen pandemieën zoals het coronavirus. Een aantal verzekeraars heeft ervoor gekozen om hun voorwaarden te wijzigen met terugwerkende kracht. Hoe kan dit en welke gevolgen heeft dit mogelijk voor jou?

Wijzigen polisvoorwaarden reisverzekering

Voorheen boden een aantal verzekeraars nog een dekking voor virussen en pandemieën aan. Door het coronavirus zijn verzekeraars opnieuw naar hun polisvoorwaarden gaan kijken en hebben zij deze voorwaarden aangescherpt. Dit betekent dat een annuleringsverzekering op je reisverzekering voortaan geen pandemieën (zoals het coronavirus) meer dekt.

Corona uit dekking

Een verzekeraar kan een dekking op een verzekering inperken. Een verzekering bestaat om onverwachte schade of vergoedingen in onvoorziene omstandigheden te dekken. De reden dat het coronavirus vanaf nu niet meer in de annuleringsverzekering wordt gedekt, is omdat dit niet meer als onvoorziene omstandigheid wordt gezien. We zijn inmiddels allemaal op de hoogte van het coronavirus en de grote gevolgen die het met zich meebrengt. Als je nu een reis boekt ben je bekend met de risico’s en zijn eventuele kosten of schade niet langer onverwacht.

Impact voor klanten

Afhankelijk van wanneer je de verzekering hebt afgesloten en je reis hebt geboekt kon een eerder geboekte reis nog onder de oude voorwaarden vallen, maar als je nu een reis boekt zijn de nieuwe polisvoorwaarden voor iedereen van toepassing.

Het ingewikkelde is dat een aantal verzekeraars hun voorwaarden heeft aangepast met terugwerkende kracht. Dit geldt overigens alleen voor doorlopende reisverzekeringen. Wanneer je al langer klant bent en je polis wordt vernieuwd of verlengd gelden namelijk automatisch de nieuwe, aangescherpte voorwaarden. Het is niet mogelijk om claims te doen op basis van oude voorwaarden, wat betekent dat een claim over een eerder geboekte reis in dit geval wordt uitgesloten. Wanneer de wijziging van de polis tussentijds plaatsvindt heb je het recht om je polis direct te beëindigen, maar daarmee stopt ook je dekking.

Is bovenstaande situatie op jou van toepassing en/of overweeg je om over te stappen van reisverzekeraar? We helpen je graag op weg!