Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Prinsjesdag: Miljoenennota uitgelekt

Morgen is het de derde dinsdag van september, dat betekent Prinsjesdag (en ook wel hoedjesdag). Ook nu is er weer eerder informatie over de Miljoenennota uitgelekt. Dit jaar komt het kabinet met een positieve boodschap, namelijk dat Nederland sterker uit de crisis is gekomen en de economie harder groeit dan eerder is voorspeld.

Stijging van de koopkracht voor iedereen

De koopkracht stijgt het komende jaar voor iedere groep, ook voor de ouderen en uitkeringsgerechtigden. Voor deze twee groepen leek dit eerst niet zo te zijn, maar het kabinet trekt in totaal 1,1 miljard euro uit voor koopkrachtverbetering. Het Centraal Planbureau heeft berekend dat er volgend jaar 555.000 werklozen zijn, minder dan eerder was voorspeld.

Stijgende economie

De economie groeit komend jaar, net als dit jaar, met 1,7%. Dankzij de aantrekkende economie en een aantal meevallers, trekt het kabinet 1,5 miljard euro uit voor een aantal zaken. In totaal gaat er 450 miljoen euro naar veiligheid, hiervan gaat er 221 miljoen naar de Nationale Politie, 35 miljoen naar rechtspraak en 13 miljoen naar het OM.

Er is 400 miljoen euro uitgetrokken om de bezuinigingen van de ouderenzorg op te vangen, 300 miljoen euro gaat naar defensie, 200 miljoen naar onderwijs, 100 miljoen voor armoedebestrijding en 50 miljoen euro gaat naar partners van chronisch zieken. Zoals we al eerder meldde blijft komend jaar het verplicht eigen risico op 385 euro per jaar staan.

Zit jij morgen voor de buis om de Troonrede te zien? Vanaf morgen 15:15 kan je op de website van Rijksoverheid de Miljoenennota, Rijksbegroting en het Belastingplan inzien. 

 

Afbeelding: Prinsjesdag: Miljoenennota uitgelekt van Smit/ Shutterstock.com